LONDON: Terroristene valgte det verst mulige tidspunkt. Tre millioner mennesker bruker Londons undergrunnssystem hver dag. Mens G8-lederne var under total politibeskyttelse på Gleneagles, angrep ugjerningsmennene uskyldige sivile på de åpne og sårbare t-banenelinjene og bussene.

Det er en skjebnens grusomme ironi at londonerne, som onsdag kunne juble over sommer-OL 2012, i går sørget over de drepte og skadete.

— Vi er sjokkert, men ikke overrasket, var reaksjonen fra mange londonere. De har ventet på dette siden 11. september.

Ro, tross frykt

Mens ambulanser fortsetter å kjøre hylende gjennom gatene med skadede som blir overflyttet til spesialsykehus og politihelikoptrene flakker over byen, beholder londonerne en beundringsverdig ro. Tross skrekken og alvoret som lyser ut av alles ansikter, opptrer folk rolig og behersket.

Mange arbeidsplasser stengte tidligere enn vanlig for at folk skulle få anledning til å prøve å komme seg hjem, selv om de fleste transportsystemer var stengt. Store folkevandringer var å se på gatene, mange visste ikke hvordan de skulle komme seg hjem. Biltrafikken ut av byen var kaotisk, bilene ble stående fast.

Trafikken inn til London var langt roligere. Folk ble advart mot å dra inn til storbyen. Og de som allerede var der, ble bedt om å holde seg i ro og helst ikke forsøke å krysse byen. Teaterforestillingene i West End ble avlyst, konserter utsatt.

Øyenvitner

På Edgware road-stasjonen, der en av eksplosjonene skjedde, var reaksjonene blant øyevitner sterke.

— Jeg ble skrekkslagen, sier Nicola Rogers (32), som jobber på et kontor like ved. Hun tok i mot passasjerer som kom gråtende og sotede opp fra stasjonen for å låne selskapets fasttelefoner for å ringe hjem. Mobilnettet var sprengt i mange timer i går etter eksplosjonene.

Butikkeiere i nærheten stengte dørene etter hvert som politiet satte opp sine sperringer. Sperringene ble stadig flyttet, etter hvert som politiet fikk oversikt over hvor undergrunnslinjene gikk under gatelegemet. Man fryktet flere bomber ville gå av i tunnelene under.

Opplevde blitzen

To menn i 70-årene var også på Edgware road. De var ikke redde, etter å ha opplevd både blitzen over London under krigen, og gjentatte bombeangrep i IRA-regi tidligere. Men de var rasende på både arabere og politikere.

— Det er religiøse fanatikere som forårsaker alle problemer i verden. Men det engelske folk har fått som fortjent, fordi de har valgt politikere som har tillatt altfor mange utlendinger fra Saudi Arabia og Irak å komme hit.

Edgware road er faktisk et slags arabisk hovedkvarter i London, i den forstand at store deler av gaten er kjøpt opp av arabere.

— Det er altfor mye kjeltringpenger her i Edgware road, og altfor mange arabiske sjal, sier de to eldre londonerne.

Kikker seg rundt

På den travle handlegaten Oxford street rakk butikkene ikke en gang å åpne til vanlig tid. En butikkeier fra Kosovo var alene i sin lille butikk da eksplosjonene skjedde.

— Selv om jeg er vant med bomber, fra der jeg kommer fra, var det første jeg tenkte på, 11. september. Nå må jeg prøve å komme meg unna til fots, men jeg er redd. Jeg ser meg rundt hele tiden, og kikker etter hva folk bærer. Jeg frykter flere terrorister med bomber, sier han.

Nordmannen Jonathan Skaare (42), som er på ferie i London, befant seg i Marylebone da bombene eksploderte. Han gikk ut i gatene, og sier han er imponert over hvordan folk har tatt terrorangrepene.

Imponert

— Selv ble jeg minnet om hvordan jeg opplevde jordskjelvet i Los Angeles i 1991. Frykten er den samme. Også i London samlet mange seg ute, og stimlet sammen foran butikker med TVer i vinduene. De som ikke turde gå ut, hang ut av vinduene og rapporterte i telefon til venner og kjente, samtidig som de forsikret om at de selv var uskadet.

— Jeg er også imponert over politiet her, som er overalt. De er vennlige, rolige og svarer på alle spørsmål. Jeg har også sett et utrolig antall ambulanser og helspersonell, sier Skaare.

Blair beveget

Statsminister Tony Blair, som så ut til å kunne gjennomføre et vellykket G8-toppmøte, holdt en pressekonferanse på Gleneagles, der de andre topplederne i verden bokstavelig sto skulder ved skuder bak ham. Han lovet en intens jakt på terroristene. Sterkt beveget oppsummerte han sitt budskap med å si:

— Våre verdier vil overleve terroristenes.

Blair fløy også ned fra Gleneagles for å lede et krisemøte med sin regjering.

En annen skjebnens ironi, er at New Yorks tidligere borgermester Rudulph Giuliani var i London da terroristene slo til. Giuliani ledet hjelpearbeidet og gjenoppbyggingen etter 11. september, og var i går i nærheten av en av bomebeeksplosjonene. Også han roste londonernes måte å reagere på.

— Det underlige er, at da vi opplevde 11. september, lærte vi av londerne og deres mot under bombingen i 2. verdenskrig, sa han.

hilde.harbo@aftenposten.no