MANDAL: — Jeg liker meg ikke på hybelen, men har ikke noe valg, sier den unge rusmisbrukeren.

I går måtte han forklare seg for Kristiansand tingrett om brannen som han står tiltalt for å ha tent på. Selv hevder han at det ikke skjedde med vilje, men fordi en røyk han prøvde å knipse ut av vinduet havnet i senga.

Mandal kommune krever knappe 1,5 millioner kroner av ham. - Får jeg et slikt krav kan jeg bare fortsette å ruse meg og få sosialstønad. Å få jobb med et slikt krav vil jo ikke nytte. Da blir jeg trukket for alt likevel, sa Haagensen i sin forklaring.

Ruset og sint Det var 2. november i fjor at det oppsto brann i komplekset med fire leiligheter og to hybler. Tidligere på dagen hadde Haagensen kranglet med noen av de andre beboerne.

— Jeg var veldig ruset og sint. Sint fordi jeg ikke ville bo der mer, sa han i forklaringen.

I nabobygget oppdaget man brannen, og fikk tilkalt brannvesen og politi. Politiet fikk evakuert de tre personene som var i komplekset.

Haagensen innrømmet å ha raserte det som lot seg knuse i hybelen sin og rutene før brannen oppsto.

— Jeg vet det ikke er så lurt å gjøre noe slikt. Dette var jo mitt eget hjem. Men jeg var fortvilet. Likevel tente jeg ikke på med vilje, forklarte han til retten.

Fædrelandsvennen blir med ham til hybelen på Orelunden i en pause. Nye brakker er nå plass, og er omtrent helt lik dem som sto her tidligere. Hans hybel er et rom med et lite atskilt kjøkken og do. - Det er som å være i en fengselscelle, bare at her kan jeg gå ut og inn som jeg vil, sier 22-åringen.

Han innser at de fleste mener at han skal være glad til for å i det hele tatt ha et sted å bo. - Det er jeg også. Likevel handler det om menneskeverd. Også jeg må få bo på et anstendig sted. Her er det dessuten mange rusavhengige mennesker som gjør det vanskelig å komme bort fra rusmiljøet, sier Haagensen.

Knuser vinduer

Han har bodd i forskjellige kommunale boliger siden han var 17 år. Mange ganger har han knust vinduer for å protestere mot måten han føler seg behandlet på. Haagensen ønsker sterkt en leilighet for seg selv for å komme seg videre i livet.

— Nå bor jeg her igjen, noe jeg hater. Men jeg har bestemt meg for å ikke ødelegge mer for å vise meg verdig et bedre sted å bo, sier den unge mannen.

— Nå får jeg se utfallet av denne saken og prøve å legge den bak meg. Men det er ikke lett å få et rusfritt liv, sier 22-åringen.

For øvrig slapp han tiltalte for mordbrann. Brannsakkyndige som undersøkte brannstedet, konkluderte med at menneskeliv ikke var i fare.

Aktor Hilde Sakariassen la ned påstand om en straff på ti måneders fengsel for 22-åringen.