KRISTIANSAND: — Grensen er nådd. Det er ikke medisinsk forsvarlig å fortsette uten karkirurgisk vaktberedskap på Sørlandet sykehus, sier kirurg og tillitsvalgt Hans Thorwild Thomassen. Dette sier han fordi ledelsen legger opp til enda en utsettelse for døgnberedskap i karkirugi for 260.000 sørlendinger. Denne beredskapen skulle vært opprettet for lengst.

Til nå har det haltet og gått med en slags frivillighet.

— Vi kan ikke fortsette med en ordning der vi ikke vet om vi får tak på karkirurg i dramatiske situasjoner. Det kan gå på livet løs eller føre til store komplikasjoner, sier Thomassen.

Stiller på fritiden.

Anslagsvis én til to ganger i uka havner en pasient på operasjonsbordet med behov for karkirurgi utenom arbeidstid. Med dagens ordning må vakthavende lege ringe karkirurgene for å høre om de har anledning til å stille på fritiden. Hvis de ikke har det, har legen valget mellom å operere selv, eller sende pasienten med helikopter til Oslo. Slik nekter legene å fortsette.

Framover vil de fleste av disse pasientene bli sendt rett til Oslo uten først å få en tur innom Kristiansand. Det gjelder gjerne folk som trenger operasjon i blodårene etter stor trafikkulykker, skudd- eller stikkskader.

— Slikt er det blitt stadig mer av de siste årene, sier karkirurg Obbjørn Christensen.

I fjor hadde Thomassen en pasient med livstruende blødning etter en knivskade.

  • Jeg startet operasjonen, fikk stanset blødningen og ringte Christensen, som var to timer ute i Skagerak. Han kom. Uten hans kompetanse, hadde vi ikke fått endelig kontroll over situasjonen, forteller Thomassen.

— Tidligere hadde kirurger bredere erfaring. I dag kan yngre overleger mindre av andres fag og føler seg ikke kompetente til ting de gjør sjeldent, forklarer karkirurg Christina Rike.

Nekter å fortsette.

Derfor nekter samtlige kirurger, med støtte av anestesilegene, å fortsette med dagens ordning. De forlanger vaktberedskap allerede fra 1. januar.

  • Hvis ikke, må vi be fylkeslegen se på saken, sier Thomassen, som har bedt Legeforeningen vurdere dagens ordning i forhold til helsepersonelloven.

Og ifølge avdelingsleder Ole Tysland vil Sørlandet sykehus vil juridisk sett være sårbare ved pasientskader.

Sørlandslegene har ventet i mange år på den lovede vaktberedskapen i karkirurgi.

— Jeg vet ikke om noen andre av de karkirurgiske sentrene i Norge som ikke har vaktberedskap, sier Thomassen.

— I flere år har vi hatt en rekke ubesatte stillinger i kirurgi. De lønnsmidlene er brukt til å dekke underskudd, sier han.