KRISTIANSAND: Her er listen over nye fotobokser på Sørlandet:

Vest-Agder 11 bokser

E18 Baneheitunnellen 2 bokser

E39 Flekkefjord 1 boks

E39 Vigeland 1 boks

E39 Kvinesheia 2 bokser

E39 Flikka 1 boks

E39 Eide 1 boks

E39 Tredal 1 boks

R9 Hægeland 2 bokser

Aust-Agder 16 bokser

E18 Stølen — Rannekleiv 4 bokser

R42 Strømsbu - Blakstad 4 bokser

R410 Arendal - Eydehavn 4 bokser

R420 Strømmen - Vik 4 bokser

75 færre personulykker, 165 millioner kroner i sparte samfunnsomkostninger - det er effekten ved utbygging av nye digitale veikameraer og videre effektivisering av det nåværende kamerasystemet. Beregningene er foretatt av Statens vegvesen, som i sitt internmagasin «Vegen og vi» presenterer planene for utbygging av nye fotobokser (ATK - Automatisk Trafikk Kontroll) de kommende fire år og effektivisering av det ATK-system som allerede er i bruk.

Transportøkonomisk institutt (TØI) har dokumentert at bruken av fotobokser har en effekt som viser 20 prosent færre ulykker med personskader.

Finn Harald Amundsen, direktør i trafikksikkerhetsseksjonen i Vegdirektoratet, sier at det på bakgrunn av ønsker fra regionene er satt opp følgende planer for nye fotobokser: Region øst 100, region sør 75, vest 40, midt 20, og i region nord 15. Totalt blir dette 250 nye digitale bokser og altså 27 på Sørlandet.

— Når hele ATK-nettet er ferdig utbygd, forventes en reduksjon på 50 personskader i året. Dersom alle våtfilmkameraer i dagens fotobokser blir skiftet ut med digitale kameraer, vil totaleffekten være minst 75 færre personskadeulykker i året, sier Amundsen.

Hele fem fotobokser passer farten din på den åtte kilometer korte strekningen fra Farvannet i Songdalen til Lohnelier i Søgne.

— Det er helt gratis å kjøre forbi boksen hvis du holder fartsgrensen, bedyrer avdelingsingeniør Arnfinn Ekberg fra Statens vegvesen.

Dermed kan Søgne og Songdalen i fellesskap skilte med å ha flest fotobokser per meter på hele Sørlandet.

-Den mest brukte fotoboksen står på Vesterveien i Kristiansand. Her må avdelingsingeniøren sette inn ny 36 bilders film hver dag.

De første ATK-boksene kom i 1988, siden har rundt 40.000 av fylkets bilister fått en hilsen i posten fra Statens innkrevingssentral.