Ikke en blodstripe da landbruksminister og kjøttskjærer Jon Georg Dale kastet dressen og ble med på saueklipping på Helle. Sjekk det faste grepet rundt lammets hode. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

VALLE: — Jeg har ikke klippet sau på ti år. Det er kjøttskjærer jeg er, så dette kan bli stygt, sa den 32 år gamle statsråden på vei opp på scenen.

Statsråd Jon Georg Dale kastet dressen og ble med på saueklippe-tevlingen på Helle i Valle lørdag. Dommerne i hvite frakker følger nøye med. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Noen av landets fremste speedklippere hadde oppvisning under folkefesten. Flere hundre kom for å feire at de tre bondefamiliene Aamlid, Helle og Straume har investert nesten 15 millioner kroner i nye sauefjøs.«Goggen» sa først nei og at han var ute av trening og ti kilo for tung til å gå i singlet, han ba om T-skjorte.

Les også:

Les også:

Men da han skulle på scenen tok stunden ham, kanskje fordi han var så imponert.

Han sa i alle fall at det er bønder som de på Helle Norge trenger flere av.

T-skjorta føk gjennom lufta. Deretter løftet statsråden værlammet på plass med et fast grep og dro i gang klippemaskinen i flotte buer.

Veldig bra tempo

Mens de beste brukte rundt 40 sekunder, brukte landbruksministeren litt over fire minutter på å klippe en sau. Det er godt nok til å få sølvmerket i saueklipping.

Ikke en blodstripe da landbruksminister og kjøttskjærer Jon Georg Dale kastet dressen og ble med på saueklipping på Helle. Sjekk det faste grepet rundt lammets hode. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Et tempo på 12,13 sau i timen er slett ikke å kimse av. De færreste greier det.— Jeg har ikke trent så godt på ti år, men dette er gøy. Jeg holder nok ikke mange sauene lenger, sa han.

Ministeren imponerte både forsamlingen og seg selv.

De beste klipper mellom 350 og 500 sau hver eneste arbeidsdag, avhengig av ullkvalitet og dyrets størrelse. «Goggen» er uansett regjeringens beste saueklipper. Derom hersker ingen tvil.

Videoklipp

Konferansieren foreslo å sende videoklipp til både statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen.

Akkurat det syntes ikke Dale noe særlig om, men han var klar på at han gjerne bytter ut noen møter til fordel for mer klipping.

— Møter må til, men det er å være sammen med dyr og folk på bygda som er gøy, sa han.