Den verneverdige Mandal kirke har i år blitt rustet opp for åtte millioner kroner etter at råteskade og hussopp ble oppdaget i fjor. Nå viser det seg at skadene er langt mer omfattende enn tidligere fryktet, og kommunen kan forberede seg på en sjokkregning.

— Kostnadsrammen for å få fikset skadene og manglene, er satt til 33 millioner kroner pluss moms, sier kirkeverge i Mandal, Øystein F. Ramstad.

Trekonstruksjon

Kirkeverge Øystein Ramstad kunne i 2014 vise frem råteskader i Mandal kirke. Nå viser det seg at skadene er langt mer omfattende enn tidligere antatt. Foto: Jarle R. Martinsen

Den snart 200 år gamle kirken er Norges største trekirke, og bygd med såkalt utmurt bindingsverk. Det vil si at trekonstruksjonene er bærende, og at det meste av treverket ligger innmurt i veggene. En biolog har gått gjennom hele kirka for å kartlegge skadene, som viser seg å prege hele konstruksjonen.— En lekkasje har gått inn i trekonstruksjonene. I utgangspunktet ser bjelkene fine ut, men når vi har boret inn i dem viser det seg at kjerneveden bare er støv. Det vil si at styrken i stokkene er borte, sier Ramstad.

Særlig kirketårnet er preget av råte, der både sviller, stolper og skråavstivere har store skader. Kirkevergen betegner skadene som dramatiske. Kirka står per i dag godt på grunn av at de mest alvorlige skadene i bunnen av bygget er tatt, og faren er ikke umiddelbar. I et vedtak sier Fellesrådet i Mandal kirke at kirkebygget på sikt er avhengig av å skifte ut den råtne trekonstruksjonen.

Ønsker statlig støtte

Mandal kirke er Norges største trekirke, og har fått omfattende råteskader som vil koste over tretti millioner kroner å reparere. Foto: Jarle R. Martinsen

Fellesrådet tar til orde for at en statlig tiltakspakke bør komme på plass for å kunne sette igang med reparasjonsarbeidet, og at ordninger med rentekompensasjon ikke er tilstrekkelig med en prislapp på nivået som er forespeilt.Det økonomiske ansvaret ligger hos Mandal kommune, men restaureringsarbeidet vil bli et brutalt innhogg i kommuneøkonomien uten statlige midler, mener kirkevergen.

— Det så ut til å være bred politisk enighet om at kirka må tas vare på da politikerne i fjor satte av åtte millioner til arbeidet med råteskadene. Prisen på det kommende arbeidet er egentlig en sjokkbeskjed. Jeg blir litt målløs av å få presentert så svære tall som dette, det er jo uhåndterlige summer for en kommune, sier Ramstad.