FLÅDD: Sauen ble flådd, og typiske ulvebitt i hals og rygg avdekket. Foto: Kåre Fossnes/SNO

AUST-AGDER: Fylkesmannen i Aust-Agder har gitt tillatelse til felling av én ulv i kommunene Froland, Evje og Hornnes, Birkenes, Bygland og Åmli.

– Flere sauer er dokumentert drept av ulv denne uka. Tre av dem er i Froland, og to i Bygland, sier Per Ketil Omholt, viltforvalter hos Fylkesmannen i Aust-Agder.

Denne uka er det funnet tre sauer på Lauvrak i Froland som er dokumentert drept av ulv, i tillegg til de to på Bygland. 12. august ble det funnet en sau som Statens naturoppsyn antar er drept av ulv i Evje og Hornnes.

Skal jakte

Det er det interkommunale skadefellingslaget, ledet av Geir Håland Moe, som skal jakte på ulven.

FLÅDD: Sauen ble flådd, og typiske ulvebitt i hals og rygg avdekket. Foto: Kåre Fossnes/SNO

– Jeg kom hjem fra reinsdyrjakt for to minutter siden og ble akkurat gjort oppmerksom på fellingstillatelsen. Vi har ikke rukket å planlegge det, men skal ut og jakte på ulv, sier Moe.Han sier også at det er vanskelig å jakte ulv uten sporsnø, men at skadefellingslaget kommer til å postere ut.

– Vi poster på ulvens trekkruter og på stedene hvor kadaver er funnet, sier jaktlederen.

To ulv?

Rovviltansvarlig for Agder-fylkene i Statens Naturoppsyn, Jon Erling Skåtan, sier det er vanskelig å slå fast om det dreier seg om én eller to ulver.

– Vi kan ikke utelukke at det er to ulver i Aust-Agder. Men selv om det ble funnet kadaver i Bygland og Froland på samme dag, vet vi ikke når sauene er drept. Det er ikke lengre avstand enn at det er mulig for én ulv, sier Skåtan.

Søkte om fellingstillatelse

I den skriftlige tillatelsen begrunner Fylkesmannen fellingstillatelsen med at det i løpet av beitesesongen har vært flere situasjoner med kadaverfunn av sau knyttet til ulv.

Det var Aust-Agder Bondelag sammen med Aust-Agder Sau og Geit som søkte om skadefellingstillatelse på ulv. De oppfordret også til at tillatelsen ble gitt til å gjelde i et større geografisk område som også inneholdt deler av Vest-Agder.

Lisensjakt i oktober

Andre jegere får ikke jakte på rovdyret i første omgang. Men forrige uke vedtok rovviltnemnda i region 2, som omfatter Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud, å gi lisensfelling på én ulv, én bjørn og fire gauper for høsten og vinteren 2013/14. Sesongen for lisensfelling av bjørn startet onsdag, men ulv kan ikke felles i ordinær lisensjakt før 1. oktober. Region 1, som omfatter Vest-Agder og store deler av Vestlandet, har ikke fastsatt årets kvote.

For å delta i lisensjakten på ulv må man være fylt 18 år, betalt jegeravgift, bestått storviltprøven og registrert seg som lisensjeger i Brønnøysunsdregisterne.