Kontinuerlig barnehageopptak og store forskningsløft nevnes som mulige rødgrønne snubletråder, ifølge Aftenposten.

— Om man kaller det snubletråd eller felle - alle regjeringer legger inn ting i budsjettet som gjør det vanskelig for etterfølgerne, sier politisk kommentator Aslak Bonde.

Tirsdag våknet valgvinnerne til nyheten om at de rødgrønne har «stjålet» to av hjertesakene deres ved å servere kraftige kutt i både formuesskatten og arveavgiften i neste års budsjett.

Bonde understreker at lettelsene i seg selv ikke er problematiske, ettersom de går i den retningen Erna Solberg vil.

Venter på snubletråder

Men ettersom regjeringen har lovet å holde det generelle skattenivået stabilt, må lettelsene kompenseres med avgifts- eller skatteøkninger på andre felt.

- Nesten uansett hvordan de gjør dette, vil det bli vanskelig for de borgerlige, sier Bonde.

Dette erkjenner også Erna Solberg, som ellers er fornøyd med den rødgrønne lekkasjen.

— Vi vet ikke hvordan de har dekket det inn, så om det er en snubletråd eller ikke, vet vi ikke før vi ser budsjettet, sa hun under tirsdagens pressekonferanse.

Siv Jensen ga allerede valgnatten klart uttrykk for at hun venter at de rødgrønne ville legge igjen flere avskjedshilsener.

— Hun er nok litt mer mistenksom enn jeg. Det blir nok mye å endre, men det er fordi de fører en rødgrønn politikk, sier Per-Kristian Foss.

Flere barnehageopptak?

Finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i KrF holder imidlertid mulighetene åpne for at de rødgrønne endrer budsjettet i siste liten mens de borgerlige er opptatte med forhandlinger.

— Jeg kan ikke utelukke at de endrer opplegg etter at de har sett at de nå forlater regjeringskontorene, og gjør handlingsrommet for en ny regjering så snevert som mulig, sier han.

Kilder med nær kjennskap til Regjeringens indre liv trekker frem flere barnehageopptak, store avsetninger til fond som går på forskning og utdanning, eller kraftig innskrenkning av oljepengebruken som slike mulige trekk fra de rødgrønne.

Regjeringen har lovet på sikt å innføre to barnehageopptak i året. Dette vil ifølge beregninger fra Kunnskapsdepartementet koste rundt 1,5 milliarder kroner i året, men vil ikke få effekt på budsjettet for 2014 dersom det gjøres gjeldende for eksempel for barn født etter 1. juli neste år.

— Dette ville være en genial ting de fint kan finne på å gjøre. Det vil nok bli en del støy hvis de borgerlige ender med å fjerne noe sånt, sier Bonde.

En tradisjon

Når det gjelder oljepengebruken har Regjeringen i det siste brukt mindre enn de 4 prosentene handlingsregelen tillater. Stoltenberg har allerede varslet at han vil bruke rundt 50 milliarder kroner mindre over neste års budsjett enn det handlingsregelen åpner for.

Kutter de oljepengebruken ytterligere, vil de borgerlige fremstå som enda mer uansvarlige om de øker oljepengebruken for å finansiere skattelette. De risikerer også å bli holdt ansvarlige for påfølgende renteøkninger.

Under boklanseringen sin utelukket ikke Halvorsen at det kunne komme hevn i form av snubletråder, dersom de rødgrønne tapte valget .

— Nå er det jo en tradisjon, så det får vi se på. De har i hvert fall ingenting å kritisere oss for dersom man gjør noe sånt, sa Halvorsen.

Allerede i opposisjon

Flere kilder peker imidlertid på at både Jens Stoltenberg og Sigbjørn Johnsen er svært opptatt av sitt ettermæle som ansvarlige i den økonomiske politikken. Dette taler imot at de legger opp til krumspring av samme kaliber som Bondevik-regjeringen ble beskyldt for (se nederst).

— Jeg tror heller ikke de nå sitter og tenker ut hva de kan finne på av faenskap, men når de gjør sine siste overveielser for og imot ulike tiltak, ser de på om det er noe de vet vil gjøre det vanskelig for etterfølgerne. Opposisjonskampen har allerede begynt, sier Bonde.

De rødgrønnes forslag til statsbudsjett for 2014 legges frem 14. oktober, og den endelige versjonen blir vanligvis vedtatt i Stortinget i desember. Finansdepartementet besvarte onsdag ikke Aftenpostens henvendelse om denne saken.

Spente ben med forskning og sjokolade

Per-Kristian Foss takket for seg med billig sjokolade til folket. Regningen sendte han til Kristin Halvorsen.

«Pur jævelskap» kalte tidligere Høyre-finansminister Arne Skauge partikollega Per-Kristian Foss sitt sjokoladetrekk.

Finansminister Per-Kristian Foss (H) hadde flere godbiter med i vesken da han la frem 2006-budsjettet på vegne av Bondevik II-regjeringen bare uker før de rødgrønne overtok regjeringskontorene i 2005. Regjeringen foreslo blant annet å fjerne den upopulære sjokolade- og sukkeravgiften fra 1. desember 2006. Samtidig lå det inne en historisk avsetning til forskningsfondet – på hele 39 milliarder kroner.

Felles for de to endringene er at de ga liten effekt på utgiftssiden for budsjettet for 2006. De store regningene ville først komme på budsjettet i 2007- det første budsjettet de rødgrønne hadde fullt herredømme over.

- Helt hinsides

Tidligere finansminister Kristin Halvorsen gjør det i sin bok «Gjennomslag» helt klart at hun mener postene var plassert inn av Foss for å «lage bøll for henne» før han gikk av.

Særlig fortvilt var hun over gigantbevilgningen til Forskningsfondet, ettersom SV hadde gått høyt ut i valgkampen og lovet mer penger til forskning, og hadde liten lyst til å bli sittende igjen som partiet som kuttet forskningsbevilgningene.

— Men dette beløpet er hinsides alt som tidligere er bevilget til dette fondet – noe en erfaren finanspolitiker som Foss selvsagt vet, heter det i boken.

Også sjokoladeavgiften ville SV fjerne, men det sto det ingen ting om i Soria Moria-erklæringen.

— Å fjerne denne i den aller siste måneden på neste års budsjett koster staten 90 millioner kroner. Dyrt blir det først året etter, når hun og de rødgrønne må finne 1,1 milliarder for å kompensere for den tapte sjokoladeavgiften, heter det i boken.

Nekter

Halvorsen endte opp med å la sjokoladeavgiften stå – og kutte kraftig i avsetningene til Forskningsfondet, noe de rødgrønne stadig har fått høre fra Høyre de siste åtte årene.

Foss selv benekter selv at han la inn snubletråder for å gjøre det vanskelig for Kristin Halvorsen.

- Nei, det gjorde vi ikke. Vi la inn Høyre-politikk, og det skal man jo gjøre. Fjerningen av sjokoladeavgiften var begynnelsen på en nedtrapping av en meningsløs avgift vi burde ha startet mye tidligere, sier Foss.

Arne Skauge, som var finansminister for Høyre under Syse-regjeringen, sa imidlertid allerede i 2005 at han var overbevist om at Foss og co. hadde trikset med budsjettet i måneden mellom valgnederlaget og budsjettfremleggelsen. Fjerningen av sjokoladeavgiften omtalte han som «pur jævelskap».

— Men litt moro skal man jo ha, sa Hauge da.