For første gang i historien budsjetterer Sørlandet sykehus med å bruke over seks milliarder kroner på ett år. Det viser budsjettforslaget direktør Jan-Roger Olsen legger fram for styret ved sykehuset, som møtes torsdag 19. desember.

Krevende

— 2014 blir nok et krevende driftsår for Sørlandet sykehus HF, skriver Olsen.

For selv om inntektene skal øke fra både pasientenes egenandeler, og fra Helse Sør-Øst, øker kostnadene også. Særlig i kirurgisk klinikk har utgiftene løpt løpsk de siste årene, og Olsen synes ikke å kunne få kontroll i 2014 heller.

Lavere

Olsen skriver at Helse Sør-Øst, som eier Sørlandet sykehus, har prioritert satsing på ikt, store byggeprosjekter på Østlandet og utstyr til Oslo universitetssykehus, slik at rammene til Sørlandet blir "langt lavere enn det Stortinget bevilger til økt satsing innen spesialisthelsetjenesten nasjonalt"

Dessuten må sykehuset skaffe seg et overskudd på driften på over 100 millioner kroner, som skal gå til å nedbetale lån til investering i nye bygg og utstyr.

I sju punkter beskriver Olsen at kutt på mellom 100 og 120 millioner kroner kan bli nødvendige neste år, og at dette ikke kan gjennomføres uten at det rammer tilbudet til pasientene.