OSLO: — Tiltalen baserer seg på at Moland skal ha fått i seg et middel som skal ha bedøvet ham eller fått ham til sove. Deretter skal han ha blitt kvalt, sier advokat Hans Marius Graasvold til Fædrelandsvennen.

Tiltalen ble forkynt skriftlig for French mandag. Ifølge Graasvold skal funnene tiltalen viser til ha blitt gjort i forbindelse med etterforskningen hvor norsk politi deltok.

— Disse "funnene" har blitt gjort på bakgrunn av de samme undersøkelsene som Kripos deltok i. Kripos har uttrykkelig konkludert med hva som er dødsårsaken. De har dessuten testet Moland for mulige stoffer han kan ha fått i seg, uten å finne noe. Hvordan kongoleserne finner støtte for dette stiller vi oss fullstendig uforstående til, sier Graasvold.

Han var selv til stede da det ble gjort tekniske undersøkelser på cellen til Moland og French.

— Jeg var også til stede under avhørene. Saken munnet ut i en felles konklusjon om at Moland ikke hadde blitt utsatt for noe straffbart. At de nå har kommet til en sånn konklusjon er helt uforståelig, sier Graasvold.

Vil overta etterforskningen

Etter at den nye utviklingen ble kjent har Utenriksdepartementet styrket sin tilstedeværelse i Kinshasa.

— De forsøker nå å skaffe seg en oversikt over situasjonen. I tillegg jobber britisk UD hardt med saken og utenriksminister William Hague har engasjert seg personlig. Utenriksminister Børge Brende har allerede foretatt seg noe konkret ved å ha samtaler med riksadvokaten. De har nå tilbudt seg å overføre etterforskningen til Norge. Begrunnelsen er at det dreier seg om to norske statsborgere, sier Graasvold.

Graasvold mener det er avgjørende at saken blir løst før en eventuell rettssak.

— Helsetilstanden til French tilsier at den bør løses før en rettssak. Jeg frykter det vil være for sent dersom det skjer, sier Graasvold.

— Du frykter for livet hans?

— Ja, og det er en reell frykt. Han har som kjent vært syk i det siste og har blitt nektet helt nødvendig legehjelp, sier Graasvold.

Familien preget

Ifølge advokaten er familien til French sterkt preget av situasjonen. Frenchs søster, Hannah French, sier til VG at hun snakket med broren mandag.

— Han har det vondt nå. Vi må bare være der for ham, og først og fremst handler det om å få en lege. Joshua er ikke den fyren som klager så mye, men når han først klager så er han ganske syk, sier Hannah French til VG.

Moren til Tjostolv Moland, Mathilde Moland, sier til samme avis at hun har tenkt mye på Joshua i det siste. Hun var svært lettet da etterforskningen konkluderte med det de allerede var sikre på, at sønnen ikke hadde blitt utsatt for noe kriminelt. Tre og en halv måned senere kom kongoleserne altså til motsatt konklusjon.

— Han har mistet sin beste kamerat, er syk, og på toppen av det hele blir han nå tiltalt for drapet på sin kamerat. Verre går det ikke an å ha det, sier Moland til VG.