– Vi har en del småfly— og helikoptertrafikk i Valle, så et flyforbud ville absolutt være uheldig, sier rådmann Eivind Berg.

Statnett har søkt om å få merke kraftlinjen mellom Rjuvvatn og Juvåsen ved Eivindstøyl med oransjefargede plastballonger på ledningene og gule plater på mastene. Kraftlinjen som går gjennom et sårbart naturområde har fram til i vår vært utstyrt med et radarvarslingssystem som automatisk sendte beskjed til fly i området om at de befant seg i nærheten av kraftledningene. Varslingssystemet er imidlertid avviklet, og Statnett har derfor søkt om å få merke kraftlinjen på gamlemåten.

Signalfarger

Kommunikasjonssjef for Region midt i Statnett, Martha Hagerup Nilson, sier de ikke kan se at det finnes andre aktuelle alternativer for å merke kraftlinjen på enn med plater og ballonger i sterke farger.

– Vi har bedt Luftfarstilsynet vurdere å innføre et midlertidig flyforbud inntil saken har fått en endelig løsning, sier Martha Hagerup Nilson.

Står på sitt

– Det skal ekstremt gode grunner for at vi omgjøre det enstemmige vedtaket, og si ja til permanent merking av høyspentlinja som i seg selv er veldig skjemmende, sier ordfører Tarald Myrum i Valle.

Miljøvernavdelingen hos fylkesmannen i Aust-Agder støtter kommunen, og viser til at det i reguleringsplanen heter at mastene skal være farget olivengrønne og linjer og tilhørende utstyr skal være i mørke farger.