Slik så bildet ut før Erik Holand redigerte det i Photoshop.

ARENDAL: — Jeg har klaget fordi leserne skal kunne stole på at det de ser på bilder i norske aviser er virkelighet. Holand har publisert et bilde som det facto er en fotomanipulasjon, sier VG-fotograf Dag Bæverfjord til Fædrelandsvennen.

Diskusjonen har rast etter at Agder Journalistlag tildelte Holand presseprisen for åtte bilder til reportasjen om den 82 år gamle læreren Andreas Raaum. Bildet av Raaum i buss hadde Holand photoshoppet slik at vinduene i bussen ble forandret.

40 års erfaring

— Jeg har aldri blitt innklaget til PFU i mine 40 år som pressefotograf. Slik sett er dette ubehagelig, men det står enhver fritt å klage. Jeg kan ikke skjønne at jeg skal tape dette, sier Erik Holand til Fædrelandsvennen.

Holand mener pressefotografene trenger en god diskusjon om troverdighet.

Slik så bildet ut før Erik Holand redigerte det i Photoshop.

— Jeg har ikke endret hovedmotiv, ikke flyttet på noe eller fjernet vesentlige ting. Jeg har kun ryddet i bildet i det digitale mørkerommet for å få fram historien tydeligere. Jeg vil se den fotograf som ikke har tatt arrangerte bilder og flyttet på forstyrrende elementer for å få bildet slik fotografen vil. Hva er forskjellen? spør Holand.

- Hva er troverdighet?

Han synes norske pressefotografer får en stri jobb med troverdigheten hvis bilder må være upåvirket virkelighet. Holand mener troverdighet handler om å få fram historien så godt og sant som mulig.

— Hva er troverdighet? Senest i dag var jeg på jobb for å ta bilde av en kvinne og en hund. Vi måtte ha hund og kvinne sammen på bildet. Vi måtte gripe inn i virkeligheten for å få fram historien, sier han.

Dag Bæverfjord har en annen mening:

— Et journalistisk bilde skal vise noe som faktisk har skjedd. Det Holand har gjort i photoshop, medfører at bildet er usant, fordi det viser noe annet enn det som skjedde da bildet ble tatt. Denne utviklingen må vi stoppe, sier han.

Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, har fått mye kritikk for at han som medlem av juryen for Sørlandets pressepris, slapp gjennom Holands bilde.

Ville stoppet bildet

Onsdag skrev Hansen en kronikk hvor han klargjør at han som redaktør ville stoppet Holands bilde, hvis han hadde visst om endringene som var foretatt. Han mener endringene som er gjort i photoshop er for omfattende.

Han klargjør samtidig at Holands bilde ikke vant pris som selvstendig bilde, men at det var del av en åttesiders reportasje med flere bilder.— Jeg er glad for Hansens avklaring. Den er viktig, sier Bæverfjord.

Leder av Agder journalistlag, Liv Ekeberg, synes det er greit at Holands bilde blir PFU-sak og at det kommer en etisk avklaring. Hun vil ikke si hva hun selv mener om bildet hans, blant annet fordi hun er hans kollega.

Disse satt for øvrig i juryen:

Espen Egil Hansen (redaktør Aftenposten), Katrine Lia (journalist Agderposten), Finn Oscar Olsen (NRK), Johanne Tunaal-Larsen (rådgiver Sørlandet sykehus) og Kjell Inge Søreide (fotograf Mediepartner).