KRISTIANSAND: Rapporten, laget av Agenda Kaupang på bestilling fra politikerne i Kristiansand, kan nå sparke beina under sammenslåingen av administrasjonene til Åsane (1-3 klasse) og Vågsbygd (4-7 klasse) skole.

- Jeg er trygg på at de sammenslåingene som allerede er vedtatt vil gi oss besparelser, sier Arild Rekve, oppvekstdirektør. Foto: Kjartan Bjelland

— Dersom avstanden mellom skolene er for stor, så antyder rapporten at sammenslåingen ikke vil møte kravet om nærvær fra skoleledelsen, og derfor være i juridisk grenseland etter nye retningslinjer fra Utdanningsdirektoratet. Vi må nå sjekke lovligheten med Fylkesmannen, sier oppvekstdirektør Arild Rekve til Fædrelandsvennen.

Skolefusjonen er et viktig ledd i oppvekstsektorens spareplan, og skal spare kommunen for rundt 2,7 millioner kroner i året. Politikerne har vedtatt sammenslåinger av seks skoler i årene fremover, og ønsket samtidig en vurdering av lønnsomheten for ytterligere sammenslåinger.

Kan være lovstridig

Den har de nå fått på bordet.

Rapporten viser til et brev fra Utdanningsdirektoratet til Fylkesmannen i Oppland fra februar i år, hvor det heter at det er et lovkrav at rektor «holder seg fortrolig med den daglige driften». En felles rektor for to skoler kan lett være lovstridig, ettersom det er stor risiko for at felles rektor ikke klarer å lede på en faglig forsvarlig måte.

Dermed spøker det nå for sammenslåingen av Vågsbygd og Åsane, som ligger 1,5 km fra hverandre. Rapporten avskriver også fremtidige sammenslåinger av 18 Kristiansand-skoler som en god idé.

«Vi tror ingen av de aktuelle skolene er tjent med felles rektor. Vi tror de sammenslåtte skolene blir for store og komplekse. Det blir for stor risiko for

at rektor ikke makter oppgaven», heter det i rapporten.

Ingen sparing

Samtidig slår rapporten ned som en bombe i kommunens planer om å spare 73 millioner kroner i oppvekstsektoren fram mot 2017. I rapporten heter det at det er få stordriftsfordeler å hente, at fordelene spises opp ved at risikoen for dårlig arbeidsmiljø og lav endringsevne øker og at det trolig blir behov for flere mellomledere.

— Jeg er trygg på at de sammenslåingene som allerede er vedtatt vil gi oss besparelser. Blant annet vil sammenslåingen av Vågsbygd og Åsane spare oss rundt 2,7 millioner kroner i året. Men at det ikke er mer å hente på ytterligere sammenslåinger kom overraskende på oss, sier Rekve.

— Vi har flere tiltak for å spare penger fremover, men det blir mer krevende når vi ikke har dette tiltaket. Et alternativ er å nedbemanne i antall sfo-ansatte på mindre skoler. Den store utfordringen blir å unngå at besparelsene går ut over lærertettheten, sier han.

Advarer

Rapporten sier at sammenslåingen av Voie og Torkelsmyra kan fungere godt. Men sammenslåingen av Vågsbygd og Voie vil bli krevende, og det advares mot å slå sammen Mosby og Torridal. Rapporten anbefaler at det i stedet satses på oppvekstsenter med felles ledelse for barnehage og skole på Mosby.

Rekve innstiller til oppvekststyret neste uke at det ikke gjennomføres flere sammenslåinger, og at det gjøres innsparinger ved de minste sfo-ordningene.

- Må diskutere nedleggelse

Venstres Eva Kvelland sitter som medlem av oppvekststyret, og sier at rapporten må lede til en ny debatt om skolestrukturen i Kristiansand.

— Administrativ sammenslåing er bare et skritt på veien mot full nedleggelse. Vi kan gjøre oss selv en bjørnetjeneste dersom vi ikke gjør noe med selve skolestrukturen. En slik vurdering som vi nå får må vi ta på alvor, dersom sammenslåing ikke har faglig eller økonomisk effekt, sier hun.

Hun sier at bystyret stilte seg bak sammenslåingen av Vågsbygd og Åsane, men at Venstre stemte mot sammenslåingen av Mosby og Torridal. Venstre ønsker å legge ned førstnevnte.

— Vi ønsker å legge ned Mosby. Nedleggelse av Åsane har ikke vært oppe til diskusjon nå. Men med spørsmål om lovlighet og dårligere trafikksikkerhet for enkelte barn, så må vi vurdere det på nytt, sier hun.