KRISTIANSAND: — Dette er en av de vanskeligste sakene jeg har vært med på, medgir gruppeleder i KrF, Arvid Omdal.

Etter et to timer langt møte på rådhuset mandag kveld, ble KrFs gruppemøte enige om å ta rådmannens forslag om rushtidsavgift til orientering. Det betyr at KrF ønsker å vente ennå en uke før partiet bestemmer seg for hva det skal mene om rushtidsavgift.

9 mot 6

— Vi hadde en god og saklig diskusjon. Av de 15 som uttalte seg var ni totalt imot rushtidsavgift, mens seks åpnet for å inngå et kompromiss som betyr at bilistene betaler 21 kroner i rushtiden, sier Omdal.

Kommende onsdag skal formannskapet behandle rådmannens innstilling i saken. Han foreslår at politikerne vedtar innføring av rushtidsavgift med en maksimal rabatt på 20 prosent. Det vil i praksis si at bilister som kjører gjennom bommen i rushtiden må betale 17 kroner dersom de har maksimal rabatt.

God forklaring

— KrF har programfestet nei til rushtidsavgift. Hva skal dere si til velgerne dersom dere snur?

— Vi må ha en veldig god forklaring. Vi er veldig hardt presset. Mange hundre millioner kroner henger i en tynn tråd i forbindelse med belønningsmidler og kommende bypakker. Saken har endret seg siden vi drev valgkamp i fjor, sier Omdal.

— Dere visste allerede i fjor sommer at statsråden truet med å holde tilbake 60 millioner kroner dersom det ikke ble utredet rushtidsavgift. Hva er det som er forandret?

— Vi har vel håpet i det lengste at den positive trafikkutviklingen har vært nok til å få belønningsmidlene. Nå er det viktig for oss å fortelle velgerne våre hvilken kattepine vi står i, sier Omdal.

Ikke pisk

KrFs gruppeleder i bystyret sier det ble diskutert hvorvidt man skulle bruke pisken eller ikke. Etter møtet ble det argumentert hardt for at partiet må stemme samlet.

— Slik jeg ser det nå tror jeg ikke vi kommer til å bruke "partipisken" i denne saken, sier Omdal.

Høyre tause

Da KrF var ferdig med sitt gruppemøte, overlot de lokalene til Høyre som skulle diskutere samme sak. Høyre står i samme knipe som KrF. Partiet gikk til valg på at det ikke skulle innføres rushtidsavgift. I den senere tid har flere av partiets ledende ymtet frampå om at det kanskje blir nødvendig likevel for å få utbetalt 60 millioner kroner i belønningsmidler og samtidig komme i posisjon til å motta flere hundre millioner i fremtidige bypakker.

— Vi prøver å finne en løsning som velgerne våre kan synes er akseptabel. Høyre kommer til å vente med å bestemme seg til gruppemøtet neste tirsdag, sier gruppeleder Hans Otto Lund.

Enighet

På partiets gruppemøte fikk hver enkelt representant komme med sine innspill. 12 av 14 bystyrerepresentanter var til stede, men Lund vil ikke si noe om hvor gruppa står.

— Det kan se ut som om vi klarer å stemme samlet som gruppe. Nå håper jeg vi klarer å komme til en enighet i hele den borgerlige koalisjonen, sier Lund.