KRISTIANSAND: Etter at forhandlingene brøt sammen i natt har Unio bestemt at 2123 ansatte skal tas ut i streik. Blant disse er ansatte i Agder politidistrikt og ved Universitetet i Agder. I Agder-politiet blir 70 personer tatt ut i streik og ved UiA er det 89. Leder av Politiets Fellesforbund i Agder, Ernst Olav Lunde, sier til Fædrelandsvennen at dette blant annet gjelder Utrykningspolitiet.

— Vi har tatt ut det som er av UP-mannskaper. Andre som streiker fra i dag er administrativt ansatte og en del etterforskere, sier Lunde.

Flesteparten av de som er tatt er jobber ved Kristiansand politistasjon. Her er 51 personer i streik fra torsdag morgen.

- Hvordan vil publikum merke streiken?

— De vil merke streiken når det gjelder søknader om pass og våpensøknader. Vitnestøtte og straffesakskoordinering vil også rammes. Den ordinære førstelinjetjenesten er skjermet, sier Lunde.

Passkontoret i Kristiansand holdes dermed stengt torsdag.

— De som betjener pass ved politihuset i Kristiansand er tatt ut i streik. Kontoret er derfor stengt. Publikum kan fremdeles henvende seg til de andre stedene som håndterer pass, politistasjonene i Grimstad, Mandal, Lyngdal, Tvedestrand og Valle, sier politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt.

Har plan for opptrapping

Politiets operative tjeneste blir ikke skadelidende i første omgang.

— Det er kun den forvaltningsmessige delen som rammes. Når det gjelder trygghet, ro og orden blir tjenesten oppretthold som vanlig, sier Lindeberg.

Ernst Olav Lunde opplyser at politiet skal ha et møte klokken åtte, hvor streiken skal organiseres nærmere.

Politifolk i Agder politidistrikt er i streik. Utenfor politihuset var flere av de streikende samlet torsdag morgen. Til venstre lederen av Politiets Fellesforbund i Agder, Ernst Olav Lunde. Foto: Hallgeir Oftedal

— Vi vil ha streikevakter utover dagen. Klokken 12 skal vi ha et møte sammen med UiA, sier Lunde.Dersom konflikten ikke blir løst vil flere av de ansatte i Agder-politiet bli tatt ut.

Ifølge Lunde er det lenge siden sist streik i politiet.

— Vi streiket i en og en halv time i forbindelse med politikonflikten i 2009. Før det må vi tilbake til 1995 sist det var streik blant de ansatte i Agder-politiet, sier Lunde.

Her kan du se hele oversikten over hvem Unio har tatt ut i streik.

Samlet i Tresse

Torsdag morgen samlet de som er tatt ut i streik gjennom Fagforbundet seg i Tresse på første informasjonsmøte.

Der fikk de vaktlister og ble plassert ut som streikevakter forskjellige steder.

Fagforbundet har tatt ut 9.491 medlemmer i landets kommuner.

I Vest-Agder er 693 ansatte i Avfall Sør, Farsund kommune, Mandal kommune, Vennesla kommune, Kristiansand kommune, Kristiansand parkeringsselskap, Kristiansand havn, Kristiansand kino og Vest-Agder fylkeskommune tatt ut.

Ved Avfall Sør husholdning er 16 ansatte tatt ut i streik. Anleggene i Sørlandsparken på Mjåvann og Støleheia er åpne, men har redusert bemanning.

I Aust-Agder er 381 ansatte i Agder renovasjon, Arendal kommune, Arendal eiendom KF, Bygland kommune, Gjerstad kommune, Lillesand kommune, Risør kommune, Agder IKT og Aust-Agder fylkeskommune tatt ut i streik.

Se hele oversikten her.

Fylkesleder Roy Gyberg i Fagforbundet i Vest-Agder sa til Fædrelandsvennen i går at folk flest ikke vil merke streiken før en eventuell opptrapping rundt onsdag neste uke.

— Det første uttaket gjelder først og fremst ramme administrative tjenester, som ikke rammer publikum i først omgang, sa Gyberg.

Muntlig eksamen avlyst

Ved UiA ble 89 personer tatt ut i streik fra i dag. Ifølge hovedstillitsvalgt i Forskerforbundet, Kjell Erik Skaug, er det medlemmer av Forskerforbundet og Utdanningsforbundet som tas ut i streik.

- Det er først og fremst de på lærerutdanningene som tas ut, sier Skaug.

Han forteller at streiken fører til at dagens muntlig eksamen avlyses.

— Det er en del som skal ha muntlig eksamen i dag. Den blir avlyst. De som skal ha skriftlig eksamen blir trolig ikke rammet, sier Skaug.

Han hadde torsdag morgen ikke den hele oversikten, ettersom det kun er et par timer siden de ble orientert om at streiken skulle iverksettes.

— Studenter som lurer på noe bør ta kontakt med universitetet for å undersøke hva som skjer, sier Skaug.

Ifølge Skaug er det hovedsakelig ansatte i Kristiansand som er tatt ut.

— Grimstad er berørt i liten grad, sier Skaug.