KAN BLI REVET: Denne private brygga på Hestehauet er blant dem parkvesenet nå ønsker å få fjernet. ARKIVFOTO: Tore Andre Baardsen

— Jeg har full forståelse for at hytteeierne ønsker å beholde sine egne private brygger. Men slik det i utgangspunktet var, skulle egentlig alt vekk og øyene frigjøres for allmennheten. Nå får de bevare hyttene, men må inn på felles brygger, sa leder Grete Kvelland Skaara (KrF) i byutviklingsstyret torsdag.

Etter årelang strid vedtok politikerne enstemmig reguleringsplanen for Bragdøya og holmene rundt. Opprinnelig ville kommunen ha noen av de mest eksponerte hyttene revet, men da grep Fylkeskonservatoren inn.

Kan ikke utvides

Han mener de spartanske hyttene, 40-50 kvadratmeter store, har høy historisk verdi, og nekter riving. Samtidig innebærer vern at hyttene heller ikke kan endres i utseende eller utvides, noe hytteeierne og deres arvinger er lei seg for.

Nå starter forhandlinger om bryggene, som man mener privatiserer unødig. Parkvesenet vil de rive om lag 15 private brygger og lage noen få fellesbrygger.

— Private brygger vil ikke bli fjernet før fellesbryggene står klar, poengterte Skaara.

Økonomisk bistand fra staten

Høyre-representanten er ikke like rivelysten, eller betalingsvillig på kommunens vegne.

— Budsjettkameratene har stor forståelse om ikke det prioriteres høyest på budsjettet å få bryggene fjernet, sa Odd Nordmo.

Saksbehandler Trond Johanson i parkvesenet påpekte at bryggene er en rettighet hytteeierne har hatt, og de må dermed innløses ved forhandlinger. Men han mener bykassen kan slippe relativt rimelig unna:

— Vi vil nå gå i dialog med hytteeierne, og er lovet god bistand fra Direktoratet for naturforvaltning, opplyste han.

Hytteeierne mener kommunen må ty til ekspropriasjon, mens kommunen svarer at servituttloven gir anledning til å henvise de aktuelle hytteeiere til felles bryggeanlegg, etter forhandlinger.

Skulle vekk i 2010

Kristiansand kommune kjøpte Bragdøya og holmene rundt i 1969, og skrev festeavtale med de 22 eierne om rett til å beholde hytta i 35 år fra 1. januar 1975. Deretter skulle de vekk.

Kommunens ledelse innstilte først på å rive hyttene ved festeavtalens slutt i 2010, men i 2005 erkjente kommunens jurister og departementet at den nye tomtefesteloven (2002) gir rett til innløsning. Lagmannsretten har siden fastslått at hyttene kun er punktfestet.

Hyttene fordeler seg med 11 på Svensholmen, seks på Hestehaue, to på Bragdøya, to på Langøya og én på Blomsterøya. De er stort sett på 40-50 kvadratmeter, og uten vann eller strøm. Den eldste skal være fra 1895, mens de øvrige er bygd på 1920- og 30-tallet.