STORSLAGENT: Tre ganger fullsatt konsertsal i Kilden under lørdagens humanistiske konfirmasjon. Bildet er fra arrangement nummer to, som foregikk klokka 14. lørdag. Til sammen var nesten 3.000 mennesker med på arrangementene. Foto: Sondre Steen Holvik
PÅ REKKE OG RAD: Konfirmantene har fått sine kursbevis og hylles av salen. Fra høyre: Mads Arnø Bartok, Jesper Bjørnestøl, Line Botnan Breilid, Maria Egeland Flaa, Monica Frøyen, Sara Ingelsrud Hadland, Per Jonas Hanisch, Rikke Høstmark Ingebretsen, Kaia Tange Jensen, Marius Gyberg Johansen, Vetle Osenbroch Kallevik, Linnéa Lie, Mutchima Phewphurn, Birk Sandnes, Jybran Ali Shah, Espen Stomnås Tollefsen og Lars Kristian Topstad. Foto: Sondre Steen Holvik
TALEREN: Elisabeth Smith hold hovedtale. Hun ba ungdommene finne sin egen vei i livet. Foto: Sondre Steen Holvik
DANS: Dansere fra Sharrons Dansestudio deltok under konfirmasjonshøytideligheten i Kilden. Foto: Sondre Steen Holvik
KLAR FOR FEST: Det blåste godt utenfor Kilden. Linnéa Lie (f.v), Kaia Tange Jensen, Vetle Osenbroch Kallevik og Nora Krüger gledet seg til fest - og til å telle penger. Foto: Sondre Steen Holvik
STORSLAGENT: Tre ganger etter hverandre fylte Human Etisk Forbund konsertsalen i Kilden under den humanistiske konfirmasjonen lørdag. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: Dette sa Elisabeth Smith i sin tale for dagen til de 151 ungdommene som lørdag sto til humanistisk konfirmasjon i Kilden. Tre "forestillinger". 3000 mennesker. Hun gjorde et hovedpoeng av at de unge ikke må høre så mye på voksne som tror de vet best.

Kjip rekke

Hun ba ungdommen våge å gå sin egen vei, for som hun sa:

— De voksnes rekker, sa man før. Det kan være en ganske kjip rekke. Og det er ikke alt vi voksne har skapt, det er like mye grunn til å være stolt over.

Etterpå traff vi fire av konfirmantene utenfor. Kaia Tange Jensen, Nora Krüger, Linnea Lie og Vetle Osenbroch Kallevik syntes det var stilig å bli de første konfirmantene som er konfirmert i selveste Kilden.

— Vi har i vinter lært masse om kritisk sans, ta egne valg og hva det vil si å være menneske. Jeg føler jeg står bedre rustet til å finne min vei, sa Kaia Tange Jensen.

Vil velge selv

De andre tre er enige. Kirkelig konfirmasjon var ikke noe alternativ for kvartetten.

— Vi ønsker å lære om hvordan vi skal velge selv, ikke lære om hva vi skal mene, sa Osenbroch Kallevik.

I talen forsatte Elisabeth Smith med å oppfordre til kritisk tenkning og egen refleksjon. Hun ba ungdommene om ikke å høre på alle som vil formane dem, i hvert fall ikke høre på dem som alltid best og som mener at alt var bedre før.

— Vi hører om problembarn og problemungdom. Hvorfor snakker ingen om problem-voksne? Ikke hør på de som vet hva dere skal studere, tro, mene, tenke. Ikke hør på dem. Livet handler ofte om å ta sjanser, om å våge å velge. Dere unge må skape fremtiden. Våg å gjøre det på deres egen måte, sa Smith, før hun måtte innrømme at hun hadde noen formaninger å komme med, hun også:

Seks formaninger:

— Ikke bli biltyv. Da hindrer du andre i å komme noe vei. Dessuten er det vondt å ha dårlig samvittighet.

— Ikke spis fluesopp. All gift som påvirker tanken, er farlig. Ikke steng for fornuften.

— Ikke bli best. Gjør heller så godt du kan. De som blir best, har sjelden tid til annet.

— Lag deres egne formaninger. Dere vet best.

— Søk kunnskap. Da rustes dere til å velge deres egne veier.

Nesten 3000 mennesker deltok under de tre konfirmasjons-arrangementene til Human-Etisk Forbund i Kilden lørdag.