LINDESNES: — Ja, jeg kan nå si at vi kommer til å redusere eiendomsskatten vesentlig for verk, bruk og næringseiendommer, sier ordfører Janne Fardal Kristoffersen etter møtet onsdag kveld.

Lindesnes er i økonomisk krise, og politikerne så seg nødt til å glemme valgløftene og innføre eiendomsskatt. Da takstene ble klare, eksploderte protestene. Hytteeierne har blant annet truet med handelsboikott.

— Den håper jeg inderlig ikke kommer. Hytteeierne må gjerne klage, men jeg synes ikke de skal la det gå utover en uskyldig tredjepart at vi politikerne må innføre en ekstra skatt. Det ville være ille for næringslivet hvis de både får en ny skatt, og boikott, sier ordføreren.

Dobbelt så mye skatt

På møtet onsdag kom det fram at skatteinntektene kan bli vesentlig høyere enn politikerne planla. De har budsjettert med 22 millioner krone i eiendomsskatt, takstene viser at det vil bli samlet inn 42 millioner kroner.

— Takstene virker å være for høye. Og vi har fått masse klager. Når klagerunden er ferdig, vet vi mer. Da har vi et tall å gå ut fra. Da vil vi bestemme hvor mye vi kan redusere eiendomsskatten, sier Fardal Kristoffersen.

Kommunen skal samle inn fire promille eiendomskatt fra huseiere og hytteeiere. Verk, bruk og næring skal betale syv promille.

— Vi tar sikte på å redusere skatten for næringslivet ned til fire promille, men må ha tallene før vi kan si eksakt, sier ordføreren.

— Men det hjelper jo ikke hytteeierne?

— Vi håper vi skal nå fram til dem med bedre og riktigere informasjon, det foreslo også nærignslivet. Innbyggerne i kommunen får jo med seg det som skjer, det gjør ikke alltid hytteeiere, sier ordfører Janne Fardal Kristoffersen.

Fornøyd

Tor Helge Kjellby i Lindesnes Næringsråd er fornøyd med møtet med kommuneledelsen.

— Vi ønsker selvsagt ingen ekstra skatter. Men vi er fornøyd med signalene om lavere skatt, selv om vi skulle ønske den ble redusert også for hus- og hytteeiere. På den andre side er gode oppvekstvilkår og gode kommunale tilbud også viktig. Vi ser kommunens behov for inntekter, sier han.

— Handelsboikotten?

— Vi tror informasjon er svært viktig her, men vi er bekymret hvis den kommer, sier Kjellby.

Næringslivet og kommunen er også enig om å la en lokalkjent eiendomsmegler gå gjennom skattetakstene, som en kvalitetssikring

— Jeg vet om flere feil personlig. Mange vil få redusert skatten gjennom klagerunden. Når den er ferdig, har vi et endelig regnestykke, men ingen må være i tvil om våre intensjoner. Vi ønsker så lav skatt som mulig, men vi har en ekstremt dårlig kommuneøkonomi, Vi er nødt til å redde den, sier ordføreren.