BYGLAND: Det var i årene etter 1845 svart røyk lå tung over området, og det på mer enn én måte.

Den bokstavelige forklaringen var, ifølge vår tipser Alf Andersen, utslipp fra smeltehytta ved fjorden. Det var der den kopperholdige malmen fra gruva ble behandlet.

Rask konkurs

— Rovdrift på skogen, dårlig drift og lite kopper resulterte i konkurs etter få år. Utstrakt salg av brennevin førte til heftig fyll og spetakkel. Armoden og nøden var stor. Faktisk var forholdene så ille at kong Oscar I utstedte tiggerbrev til folk helt nord til Bykle. Det var forresten folk på Frøysnes, på vestsiden av fjorden, som kalte den svarte bygda Sodoma, forteller Andersen, etter å ha studert lokalhistoriske kilder.

Litt bibelhistorie

Til eventuelle som trenger litt gjenoppfriskning av gammel bibelkunnskap, her er hva begrepet Sodoma stammer fra:

«Da lot Herren det regne svovel og ild – fra Herren, fra himmelen – ned over Sodoma og Gomorra. Og Han ødela disse byer og hele sletten og alle dem som bodde i byene, og det som vokste på marken. Men Lots hustru, som fulgte etter ham, så seg tilbake, da ble hun til en saltstøtte. Tidlig om morgenen gikk Abraham til det sted hvor han hadde stått for Herrens åsyn. Og han så ut over Sodoma og Gomorrah og utover hele landet på sletten, da fikk han se at røyken steg opp fra landet som røken fra en smelteovn.» 1. Mos.19,24-28

Koparværket

Det heller mislykkede industriforetaket ble offisielt kalt Koparværket. På tomten etter smeltehytta ble det i 1926 reist et skolehus. Etter 40 år med undervisning tok også denne historien slutt. Siden har bygningen gjort tjeneste som grendehus for årakker, som folk i Åraksbø kaller seg.

I dag bor 82 mennesker i bygda som nå er kjent for å være idyllisk.