Det første som møter turistene når de kommer i land er Kilden. I forgrunnen pasasjerbåten MS Maarten. Foto: Kjartan Bjelland
Guider sto klare til å møte og vise turistene hva Sørlandet har å by på. Foto: Kjartan Bjelland
En blaut men fornøyd Randi Haukom ved turistkontoret kunne konstatere at de britiske turistene ikke brydde seg om gråværet da de kom i land. Foto: Kjartan Bjelland
cruisskip002_2.jpg Foto: Kjartan Bjelland
SKOGENS KONGE: Også dyrene var på plass for å ønske britene velkommen til Sørlandet. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: Torsdag morgen la ærverdige MS Queen Victoria til kai ved Kilden på Odderøya. Det nesten 300 meter lange luksusskipet kommer direkte fra Southampton og har mellom 2000 og 2500 hovedsakelig britiske passasjerer.

Brydde seg ikke om været

På silokaia ved Kilden ble turistene blant annet tatt imot av Randi Haukom, avdelingsleder hos Visit Kristiansand, som en del av det nyetablerte nettverket Cruise Sørlandet.

En blaut men fornøyd Randi Haukom ved turistkontoret kunne konstatere at de britiske turistene ikke brydde seg om gråværet da de kom i land. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg synes det var forbausende godt humør blant turistene, til tross for været. Dette er jo engelskmenn så de er jo vant til regnvær, humrer Haukom.

Ble guidet

Cruiseturistene ble møtt av rød løper, sang og musikk, norske flagg og ikke minst den tradisjonsfaste utstoppede elgen.

— Det var vel rundt 230 som ble med på båtturen med MS Maarten rundt i byfjorden og på rundtur i skjærgården, selv om det var et par stykker som synes båtturen ble litt vel heftig i dette været, sier hun.

Flere har også blitt med på guidet gåtur i Kristiansand sentrum og på Odderøya. Det var også utfluktsmuligheter til både Søgne og Lillesand.

Guider sto klare til å møte og vise turistene hva Sørlandet har å by på. Foto: Kjartan Bjelland

Årets andre

— Dette er årets andre cruiseanløp til Kristiansand, men nå er vi skikkelig i gang. Nå går det slag i slag helt til sensommeren, sier driftssjef Thomas Granfeldt jr. ved Kristiansand Havn. Totalt har 51 cruisebåter meldt at de skal ha anløp i Kristiansand i 2012. Til neste år er det ventet enda flere.

— Vi går for gull. Per nå har vi fått inn 68 anløp for 2013 og det er suverent tidenes høyeste for Kristiansand, sier Granfeldt stolt.

Økt med 400 prosent

Han peker på at fra 2009 og frem til nå har cruiseanløpene i Kristiansand hatt en økning på 400 prosent, en økning ingen annen cruisehavn i landet kan måle seg med.

— Vi begynner virkelig å bli en interessant cruisehavn i norsk og internasjonal målestokk, sier han og peker på beliggenheten midt på Sørlandet og ved inngangen til både fjord-Norge og videre mot Baltikum.

- Uoppdaget diamant

— Min påstand er at sørlandsskjærgården og spesielt skjærgården rundt Kristiansand med Blindleia og Søgne-skjærgården er en av de mest spennende uoppdagede diamantene i verden. Skjærgården her er en fantastisk opplevelse og det prøver vi å få ut til Europa, sier driftssjefen.

I 2011 hadde Kristiansand besøk av 54.270 cruisepassasjerer, noe som er den tolvte best besøkte cruisedestinasjonen i landet. Cruise Norway forventer at det kommer 68.530 cruiseturister i år.

— Det er en god blanding med anløp vi får i år. Det er mye europeisk, men også veldig mange asiater tar turen i tillegg til at rederier fra blant annet Miami kommer, sier Granfeldt. For første gang kommer det også et eget vintercruise til byen den 12. desember.

MS Queen Victoria forlater Kristiansand igjen allerede torsdag kveld med retning mot Oslo, men skulle du ikke få den med deg, så kommer skipet tilbake 1. juli. Neste cruiseskip "Aidablu" fra Tyskland kommer tirsdag.