KRISTIANSAND: Hvilke senskader har Robert Liland fått av mobbingen? Det strides de sakkyndige om.

— Robert Liland har fått posttraumatisk stresslidelse som følge av mobbingen, sier psykiater Magner Tauler.

— Robert Liland er depressiv og har en tvangslidelse, som bare delvis skyldes mobbingen, sier psykiater Sverre Hougsnæs.

Under dag to av rettssaken Robert Liland (23) har anlagt mot Søgne kommune, er det de sakkyndiges tur til å innta vitneboksen. Robert Liland krever nærmere en million kroner i erstatning etter at han ble mobbet på Tinntjønn skole i 2003-2004. Liland hevder at skolens ledelse ikke gjorde nok for å sette en stopper for mobbingen.

Tirsdag fortalte Robert Liland om en skolehverdag preget av vold, sjikane og trusler.

Sentralt i erstatningssaken Robert Liland har anlagt mot Søgne kommune, står spørsmålet om hvilke lidelser han er påført som følge av mobbingen. Dette er viktig fordi det har betydning for utmåling av erstatningsbeløpet Liland mener å ha krav på.

To sakkyndige

Psykiater Sverre Hougsnæs er oppnevnt av retten for å vurdere Robert Lilands psyke, og hvilke skadevirkninger mobbingen på ungdomsskolen har påført ham.

Hougsnæs konkluderer med at 23-åringen lider av depresjon og tvangslidelse, og vurderer invaliditetsgraden hans til 30 prosent, men mener at bare 15-20 prosent av den skyldes mobbingen.

Magne Tauler er oppnevnt som sakkyndig vitne av Robert Liland og hans advokat Arvid Kjærvik. Tauler mener Robert Liland har utviklet en posttraumatisk stresslidelse som følge av mobbingen, og vurderer hans invaliditetsgrad til 30 prosent.

Kritisk

Motpartens advokat, Gro Hamre, stilte flere kritiske spørsmål til Taulers sakkyndigerklæring.

— Du vil vite om jeg har gått grundig nok inn i arbeidet, lurte Tauler på fra vitneboksen.

— Ja, bekreftet Hamre, som videre lurte på når det var sannsynlig at Robert Liland først utviklet lidelsen.

— Det er vanskelig å si akkurat hvilket år, eller halvår, svarte Tauler.

— Når er det mest sannsynlig? spurte Hamre.

— I alle fall fra 2004. Fra da av var saken så alvorlig, og hadde så store belastninger for ham, svarte Tauler.

Ble dimittert

Tauler baserer sin vurdering på en offisiell definisjon av hvilke kriterier som må være oppfylt for å kunne diagnostisere en person med posttraumatisk stresslidelse (PSTD).

— Det som har vært vanskeligheten i denne saker er at Robert Liland har prøvd å fortrenge mange ting underveis, han ønsket å ikke huske det vonde som skjedde. Problemet for Robert Liland er at han prøvde å klare seg selv, og å flykte fra minnene om det vonde, for å kunne fungere. Ett eksempel er da han måtte dimitteres fra militæret etter kun tre uker på grunn av psykiske plager. Han overvurderte sin egen evne til å tåle, sa Tauler, som understreket at psykiatrien ikke er noen eksakt vitenskap, men også mye bygget på skjønn.

Ikke stresslidelse

Sverre Hougsnæs fikk anledning til å ta en grundig gjennomgang av sine vurderinger av Robert Liland. Han avviser Taulers konklusjon om at Liland lider av PSTD, og grunngir det med at kun to av fire kriterier for å oppfylle diagnosen er tilstede.

— Hendelsene fra 2003 til 2005 handlet for Robert Liland om å leve nesten daglig i en type usikkerhet, hva vil dagen bringe av sjikane, trusler og vold? I sum vil jeg definere hendelsene som så alvorlige for en 13-14-15-åring at det stemmer overens med flere av kriteriene i PSTD, men ikke alle, sa Hougsnæs.

De fire kriteriene i PSTD er: Selve traumet, gjenopplevelse, unnvikelse og aktivering. Hougsnæs mener Robert Liland oppfyller kriteriene for traumet og aktivering, men ikke gjenopplevelse og unnvikelse.

Sikker på diagnosen

Den rettsoppnevnte psykiateren sa seg helt trygg på at han hadde rett når han diagnostiserte Robert Liland med en tvangslidelse.

— Jeg er veldig sikker når jeg setter denne diagnosen, sa Hougsnæs, som også gjorde det klart at etter hans vurdering er det ikke er åpenbart at tvangslidelsen alene skyldes mobbingen.

Han kunne imidlertid ikke utelukke at mobbingen hadde medvirket til sykdomsbildet, og kunne vært med på å forsterke det.

Rettsaken fortsetter med vitnemål fra foreldrene til Robert Liland.