KUNNSKAP: Agder har fått sitt universitet med campuser i Grimstad og Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland
KULTUR: Cultiva har bidratt til at regionen har fått sitt store konsert- og teaterhus. Agderforskning har forsket for å se om det er verd satsingen. Foto: Torstein Øen

SØRLANDET: — Jeg kan ikke si noe om rapporten. Jeg sitter med de siste småflikkingene nå, og oppdragsgiverne må få resultatene først, sier administrerende direktør Kristin Wallevik i Agderforskning. I ettermiddag skal hun legge frem rapporten "Krise, omstilling og vekst - regionanalyse av Sørlandet" på et felles fylkesting for Aust- og Vest-Agder.

Sjekker Sørlandet

Rapporten er en del av det femårige såkalte kriseprogrammet til Norges Handelshøyskole (NHH), og de to fylkene har betalt til sammen 800.000 kroner for å finansiere forskningen.

Det nasjonale arbeidet er ledet av utflyttet Risør-mann og professor ved NHH, Victor D. Norman. Det har som mål å fremskaffe forskningsbasert kunnskap om årsaker, effekter og tiltak relatert til finanskrisen.

Ifølge Norges Handelshøyskole ble Sørlandet valgt som en av to caser som forskerne ønsket å se på.

I begrunnelsen peker de på at Sørlandet står overfor minst like store omstillingsutfordringer som Vestlandet når det gjelder avhengighet av oljeindustrien.

Hjelper det?

— Landsdelen har i tillegg større problemer med å etablere et arbeidsmarked som er stort og variert nok til at det kan virke attraktivt for høyt kvalifiserte personer og bedrifter som trenger høykompetent arbeidskraft å etablere seg der. På den annen side har landsdelen satset stort for å få til ny vekst. Universitetet i Agder, ny E18 mellom Kristiansand og Grimstad, Sørlandets Kompetansefond og Kulturstiftelsen Cultiva er viktige elementer i satsingen, står det i presentasjonen av prosjektet.

— Hovedformålet med det regionale delprogrammet for Sørlandet har vært å analysere grunnlaget for satsingen, å følge virkningene av den gjennom programperioden, og ut fra det vurdere om den regionale utviklingsmodellen som Sørlandet har satset på virker, gir resultater som står i rimelig forhold til innsatsen, og har generaliseringsverdi, heter det videre.