SØGNE: Sol levde for mer enn 8600 år siden, og er det eldste kjente skjelettfunnet i Norge. Hun sultet trolig i perioder da hun var barn, og tygget i seg en del grus sammen med maten, mener forskerne, som har funnet små knusningsskader i tennene. Maten besto av 86 prosent sjømat, viser isotopundersøkelser.

Bodde i en gruppe

Hun var omkring 1,55 meter høy, og 35-40 år gammel da hun døde. Sol bodde sannsynligvis i en gruppe, en storfamilie, bestående av 15-20 mennesker. De bodde i telt eller små hytter, og flyttet trolig på seg etter fangstsesong.

Funnet av Sol har vært viktig for å fylle ut bildet av menneskene i eldre steinalder. Før hun ble funnet, var restene etter en 7420 år gammel gutt som ble funnet i Svartehola i Rogaland, det eldste kjente funnet.

Fra Doggerland?

Tradisjonell forskning sier at steinaldermenneskene kom til Norge fra Danmark via Sverige, men fylkesarkeolog Snorre Haukalid lanserer en teori om at Sol og hennes forgjengere kom til Søgne fra Doggerland. Doggerland er dagens Nordsjøen, som da var tørt land.