KRISTIANSAND/ÅSERAL: — Hadde dette salget "løpt av gårde", så hadde ikke selger forsøkt å lokke med bil til 230.000 på kjøpet. Hyttemarkedet går litt trått for øyeblikket, sier daglig leder i A1, eiendomsmegler Geir Flaa Johansen.

Gimmik

– Det er en gimmik. Vi håper å skape litt blest rundt hytta, forteller daglig leder Jan Erik Holm i Kristiansands-firmaet Platinum Invest, som har 30 hyttetomter under utvikling på Bortelid og seks-sju hytter som ligger ute for salg.

– Hadde dere betenkeligheter med å lokke med en ny bil?

– Ja, vi hadde det. Men vi har gått gjennom saken juridisk, og det er fullt lovlig, sier Holm.

– Og responsen?

– Det er mange som har lyst på hytte. Og vi håper enda flere har lyst på bil. Men dette er ikke noe vi har tenkt å fortsette med. Denne bilen gir vi bort til kjøperen som bestemmer seg før påske. Etter påske er det ikke mulighet for å få bilen, sier Holm.

Skeptisk

Regiondirektør Eirik Nyberg i Forbrukerrådet i Agder er skeptisk til utvikling.

– Det logiske hadde jo vært å sette ned prisen med 230.000. Men det er lovlig å gjøre dette etter at Norge ble tilpasset EU-reglene. Men Forbrukerrådet er skeptisk. Meglerbransjen bør ikke se seg tjent med den slags lokkemidler, sier han.

– Hva gjør de hvis kunden er misfornøyd med bilen? Det er noen juridiske betraktninger som må vurderes her, sier han.

– Dernest er jeg skeptisk til en utvikling der man får ting som ikke er relevant til kjøpet. Hvis man for eksempel fikk gresklipper til en ferdig plen, så hadde det i alle fall vært logikk i det, sier Nyberg.

– Men her ønsker de en gimmik rundt salget?

– Jeg ser det. Men forbrukerpolitisk er det en skummel vei å gå. Spesielt til så store og tunge objekter som en hytte.

– Og sist men ikke minst: Når meglerne insisterer på å bli kalt meglere og ikke vanlige selgere, så må de se at dette gjør dem til selgere av alt mellom himmel og jord. Det er betenkelig når de her inntar selger-rollen. Forbrukerrådet håper bransjen har selvdisiplin - også når markedet er tregt, sier regiondirektøren.

Tregt marked

Eiendomsmegleren forteller at det var selgeren som kom på ideen om å hive en ny bil inn i handelen.

– Det har vært gjort før, og vi ser at flere har slengt seg på den bølgen. Og jeg synes det kan være artig å gjøre sånne sprell, sier eiendomsmegler Geir Flaa Johansen.

– Hvordan var responsen før bilen kom inn i bildet?

– Det var brukbar respons med fem-seks interessenter. Men hytta er ikke solgt, sier Flaa Johansen som innrømmer at han var skuffet etter hyttesalget i vinterferien.

– Så da må vi finne på noe nytt i forkant av påsken. Det er mange som sitter på gjerdet. Og det er mange som vil ha hytte, sier han.

Prispress

Ifølge eiendomsmegler Geir Flaa Johansen er det ikke mye mer å gå på når det gjelder pris.

– Det koster å føre opp nye hytter. Hvis ikke byggmesterne og utbyggerne får igjen prisen de har betalt, så vil nybyggingen stagnere, sier han og spår derpå følgende prisøkning.

– Men fortsatt selges i underkant av halvparten av hyttene over prisantydning, vil jeg tippe, sier Flaa Johansen, som ikke tror på at det kommer noen priskorreksjon i markedet.

– På Hovden er prisen noe høyere, med desto større fallhøyde. Men på Bortelid er prisene så lave at de har ikke mer å gå på, sier han.

– Jeg er glad vi har det meste på Bortelid, sier hytteselgeren Jan Erik Holm.

– Der går marked jevnt og trutt. Men vi merker at de dyre objektene har vært vanskelig å selge. Prisklassen rundt to millioner er imidlertid et greit marked, sier han.