STAVANGER: 23-åringen erkjente alt da saken mot ham kom opp i Jæren tingrett. Til tross for at han har brutt med rusmiljøet og også frekventerer på et sinnemestringskurs mener en enstemmig rett at ubetinget fengsel er en passende straff for gjengangeren, melder Stavanger Aftenblad.

Trusler og vold

Til tross for sin unge alder har 23-åringen gjentatte ganger havnet på kant med loven. Allerede i 2005 ble han dømt til 90 dagers samfunnstjeneste for legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse. To år senere måtte han ut i samfunnstjeneste igjen blant annet for å ha truet en offentlig tjenestemann.

Historien gjentok seg i 2008 da mannen ble dømt til seks måneders fengsel for nye voldshandlinger, trusler og vinningskriminalitet. Til slutt, i 2010, ble han dømt til to måneders ubetinget fengsel for legemsfornærmelser og trusler.

Legemsfornærmelser og trusler går igjen også i den nye dommen mot 23-åringen. De nye forholdene er alle begått i prøvetiden for den betingede delen av forrige dommen.

Krevde spesialbehandling

På grunn av fyll husker ikke 23-åringen mye av hva som skjedde på perrongen på Nærbø jernbanestasjon fredag 10. september. Han betviler imidlertid ikke at det stemmer at han både truet og slo en annen mann i ansiktet med knyttet hånd.

Han innrømmer også at han mandag 13. desember 2010 truet og klapset til en saksbehandler på NAV-kontoret i Hå fordi han ikke fikk utbetalt pengene han mente å ha krav på. Grunnen til at han ikke fikk penger var at han egentlig skulle vært til soning. Reglene sier at man ikke har krav på sosialstøtte under soning.

Da 23-åringen omsider meldte seg for soning, truet han også en av fengselsbetjentene i Kristiansand fengsel med å kaste varm kaffe på ham. Begrunnelsen var at han ikke hadde fått melk til frokosten. 23-åringen skal også ha gitt klar beskjed om at han måtte være førsteprioritet i fengselet. Da han senere samme dag ikke fikk ta telefonsamtalen han ba om svarte han med nye trusler.

Dyrket hasj

Retten finner flere straffskjerpende moment. Blant annet påpekes det at 23-åringen er tidligere straffet flere ganger for vold og trusler. Retten merker seg også at den fornærmede saksbehandleren på NAV-kontoret var langtidssykemeldt som følge av truslene hun ble utsatt for.

Videre sier retten at det er fast praksis både vold mot offentlig tjenestemann og uprovosert voldsutøvelse i ungdomsmiljøer under påvirkning av alkohol straffes med fengsel. 23-åringen sin forsvarers påstand om at hennes klient blir dømt til samfunnstjeneste er retten ikke enig i. Det vises blant annet til at han tidligere har brutt betingelsene for samfunnstjeneste to ganger og til slutt endt opp i fengsel.

I tillegg til vold og trusler dømmes mannen for å ha dyrket hasj. I forbindelse med en ransaking hjemme hos 23-åringen fant politiet åtte hasjplanter.

23-åringen dømmes til ni måneders fengsel. Fullbyrdelsen av fem måneder gjøres betinget med en prøvetid på to år. I tillegg dømmes han til å tåle inndragning av en lampe, et tidsur og kontakter som retten mener mannen har brukt til å dyrke hasj.