Sorenskriver Geir Engebretsen i et av de eksisterende rettslokalene som blir ombygd til å bli pressesenter under straffesaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Hallgeir Oftedal

OSLO: Tirsdag møtte sorenskriveren cirka 50 journalister. Da fortalte han om et omfattende sikkerhetsopplegg som innføres i tinghuset i Oslo når straffesaken mot Breivik starter 16. april.

Alle som skal inn i tinghuset mens saken går, må gjennom samme sikkerhetskontroll som på norske flyplasser. Det blir satt opp fire sluser i et telt foran tinghuset, der bagger og vesker blir gjennomlyst.

Personene som skal inn i tinghuset må gjennom metalldetektor. Ved personalinngangen i tinghuset blir det to slike sikkerhetssluser.

Sikkerhetskontrollen skal starte to timer før rettssaken starter.

Rettssal snart ferdig

Den nye rettssalen som er bygget i tinghusets andre etasje nærmer seg fullførelse. Her blir det plass til noe over 190 personer. Et stort antall pårørende og etterlatte skal i tillegg til mediene få plass i det som blir landets største rettssal.

I to tilstøtende rettslokaler er utstyret fjernet, og gjøres klare for å ta i mot journalister. Det er ventet at cirka 400 journalister skal arbeide inne i tinghusets andre etasje.

Alle som skal inn i andre etasje må ha et spesielt adgangskort. De journalistene som skal sitte i den nye rettssalen må ha en ekstra tillatelse.

Pressesenter

I tillegg til arbeidsplasser for mediepersonell i tinghuset, blir det etablert et pressesenter med plass til 200 personer på hotell Bristol.

NRK har fått ansvaret for overføringen av bilder fra rettssalen i Oslo til de 17 stedene i landet hvor pårørende og etterlatte skal kunne følge straffesaken.

NRK skal ha seks kamera i drift inne i rettslokalet.