KRISTIANSAND: — Nå har vi holdt på i fire-fem år for å få på plass en basestasjon til på Gimlekollen. Det er grenser for hvor mye mer ressurser vi vil bruke på dette. Det er ingen trussel, mer en slags konstatering av fakta, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Han anslår at opp mot 2000 abonnenter på Gimlekollen, og spesielt i området rundt Louisesvei, sliter med dekning på mobilen. Først var problemet å finne en tomt for å sette opp ny basestasjon. Verken private grunneiere eller kommunen stilte tomter til disposisjon. Nå er tomta klar.

— Vi har blitt enige med kommunen om en tomt som basestasjonen skal plasseres på. Vi har vært på befaring med kommunen, og alt er egentlig greit. Bortsett fra den siste biten, som går på sum for årlig leie av tomta. Forrige utspill fra kommunen var mange, mange ganger høyere enn det som er tilsvarende leiepris andre steder i landet, forteller Amundsen.

Kan ikke betale

Han vil ikke si hva kommunen krevde i årlig leie. Siste telefonmøte i saken var mandag 17. juni. Nå venter Telenor på et nytt utspill fra kommunen, som skal komme i løpet av neste uke.

— Jeg vil inderlig håpe at det ikke stopper opp nå. Vi har en konstruktiv dialog, og jeg håper og tror at vi blir enige, sier Amundsen.

Han forteller at konsekvensene ville blitt svært store for tele-giganten om de hadde akseptert kommunens leiepris.— Vi har 10.000 basestasjoner i hele landet. Hvis vi begynner å gi etter for et slikt prisnivå, vil det føre til milliarder i økte kostnader. Beløpet Kristiansand krever er mange ganger større enn det vi kan betale, sier Amundsen.

Ikke enige=ikke dekning

Han anslår at ny basestasjon kan være på plass om seks måneder, dersom Telenor og kommunen kommer til enighet neste uke.

— Hva skjer dersom dere ikke blir enige neste uke?

— Da blir det ikke mobildekning i Louisesvei og området rundt.

Vi har ikke alternative tomter å velge i her, sier Amundsen.

Kommer med nytt tilbud

Rådmann Tor Sommerseth deltok på telefonmøtet på vegne av kommunen.

— Jeg kan bekrefte at vi har hatt det møtet og at Telenor mener leieprisen vi har lagt til grunn er for høy. Vi vurderer dette nå, og kommer med et nytt tilbud, sier rådmannen.

Heller ikke han vil si noe om hva slags leiepris kommunen har krevd, og viser til at kommunen er i en prosess.

— Vi vil avslutte dialogen vår med Telenor, så får vi se hvor vi havner. Vi har lagt til grunn det prisregimet vi har, og som gjelder for alle operatører som vil etablere seg i Kristiansand, sier Sommerseth.

— Har andre teleoperatører godtatt den leieprisen som Telenor nå har avvist?

— Det kan jeg ikke si. Jeg håper dialogen med Telenor fører fram. Det er viktig for oss med best mulig dekning for alle innbyggere, sier Sommerseth.