KRISTIANSAND: Fædrelandsvennen har sjekket prisen på en halvliter fatøl hos byens utesteder. Resultatene viser at det skiller nesten 40 kroner for en halvliter fra det billigste til det dyreste stedet. Restauranten Rio Pizza er billigst med en pris på 65 kroner. Ei krone dyrere er Møllepuben, Telfords pub og Victoria pub.

– Det var artig at vi ligger i det sjiktet. Vi er en dagspub som gjerne vil ha gjestene her ei stund. Alle bør ha muligheten til å ta seg et par halvlitere en gang i blant. Derfor er prisen lav, sier Tone Olsen, daglig leder på Victoria pub i Markens gate.

Klikk deg rundt i kartet øverst i saken for å finne priser og utvalg, eller les listen over laveste priser nederst i saken!

66 KRONER: Daglig leder Tone Olsen på Victoria pub serverer en halvliter CB til 66 kroner. Kun Rio Pizza er billigere. Foto: Kjetil Nygaard

Hun sier at blant kristiansandere får de sjelden tilbakemeldinger på prisen. Men turister som kommer utenfra smiler når de ser prisen.– De synes det er veldig billig. Jeg synes også 66 kroner er en grei pris. Det er drøyt å nærme seg hundrelappen for ei pils, mener Olsen.

Over hundrelappen

I andre enden av skalaen finner vi blant annet barene på Hotel Caledonien og VIlla Marina med pris like i underkant av hundrelappen. Lille Istanbul er eneste sted som tar tresifret beløp. Prisen på 69 kroner for 0,33 liter CB gir hele 104,54 kroner per halvliter. De selger dog mest SS Pilsner til 89 kroner for en halvliter.

Flere steder opererer med 0,4 liters øl. Disse er regnet om til halvliterpris i vår oversikt.

92,5 KRONER: Barsjef Stian Sandnes byr på 0,4 liter CB-øl til 74 kroner. Det gir en halvliterpris på 92,5 kroner. Foto: Kjetil Nygaard

Bakgården Bar er med 92,5 kroner for en halvliter også blant de høyeste i byen. Men det er akkurat som forventet, mener barsjef Stian Sandnes.– Vi er en bar, ikke en pub. Derfor er det naturlig å ligge litt over i pris. Når det er sagt, er det ingen av våre kunder som klager på prisen. Det er heller merket som har vært tema, sier han.

Byttet til CB

I nesten tjue år har bakgården servert dansk Carlsberg-øl på fat. Men etter press fra kundene skiftet de for bare to måneder siden.

Sørlendinger er patriotiske og vil ha CB. Turistene vil ha Carlsberg

– Det har vært mye mas fra lokalbefolkningen. Sørlendinger er patriotiske og vil ha CB. Turistene vil ha Carlsberg. Men vi lyttet til lokalbefolkningen, sier Sandnes.

Det byttet angrer han ikke på.

– Vi har merket en økning i ølsalget etter utskiftningen. Kundene er veldig fornøyde. Ingen ser ut til å savne det danske ølet, sier han.

Dyrere under konserter

GOD PRIS: Einar Eliassen synes 66 kroner for en halvliter på Victoria pub er en god pris. Foto: Kjetil Nygaard

Einar Eliassen er en av Victoria pubs stamgjester. Han er godt fornøyd med at puben tilbyr den nest billigste halvliteren i byen.– Her er det en bra pris. Jeg mener alkohol generelt er for dyrt i Norge, men pubene må ha litt for å overleve.

Victoria pub byr på live musikk flere dager i uka også

– Da settes prisen opp med ti kroner per halvliter. Men underholdningen er verdt det, sier han.

Hvilke utesteder anbefaler du, og hvorfor? Si din mening i debatten under saken!

Betaler gjerne for service og kompetanse

KOMPETANSE KOSTER: Brink Andersen (t.v.) og Tommy Kvamme betaler gjerne nesten 30 kroner ekstra for en halvliter øl på Bakgården. – Servicen og kompetansen blant de ansatte her gjør det verdt pengene, sier de. Foto: Kjetil Nygaard

På Bakgården bar sitter Brink Andersen og Tommy Kvamme. Hver onsdag treffer de kameratgjengen til et godt måltid og noe godt i glasset.– Det er servicen og kompetansen blant de ansatte som teller. Her er det så bra at det er verdt nesten 30 kroner mer per halvliter øl, sier Kvamme.

Kameraten Andersen nikker på hodet.

– De ansatte har god peiling her. Og nå har de endelig fått CB på Bakgården, sier han smilende.

Oversikt over byens billigste øl:

Kilde: Fædrelandsvennen har samlet inn data fra utestedene direkte — via telefon og e-post. Dataene er samlet inn i starten av juni. Der utestedene har oppgitt pris i annet volum enn 0,5 liter, har Fædrelandsvennen regnet om prisen.