KRISTIANSAND: — Jeg har regnet ut at vi vil bruke 1875 paller til bålet, sier bålsjef Karl Ivar Fjell (23) til Fædrelandsvennen.

— Bålet vil sette Flekkerøy på kartet, smiler han.

Fjell planlegger nå byggingen av det som skal bli tidenes største sankthansbål på Flekkerøy.

Sørlandets største?

En gjeng ungdommer skal ved hjelp av 1875 paller reise et 22,5 meter høyt bål på Lindøya.

— Dette blir utvilsomt historiens største bål på Flekkerøy. Jeg tipper det blir Sørlandets største noensinne, sier bålsjefen.

Saken fortsetter under bildet.

BLIR BÅL: Karl Ivar Fjell står på toppen av et lass med 1200 paller som skal bli en del av et 22,5 meter høyt sankthansbål. Palleberget står ved fiskemottaket på Flekkerøy. Foto: Tormod Flem Vegge

Tradisjon

Ifølge Fjell har det vært en tradisjon i over 20 år å bygge et gigantisk bål på Flekkerøy til sankthansaften. Han viser oss en haug med 1200 paller som står plassert ved fiskemottaket på øya. Pallene, som er forært av Christianssands Bryggeri (CB), skal fraktes til Lindøya på en lekter.

— Rundt 600 paller er allerede fraktet ut til holmen, mens vi har rundt 200 i bakhånd på CB, forteller 23-åringen, som er bålsjef for femte år på rad.

Rekord i fjor

Vaiere skal sikre bålet, slik at det ikke velter. Når byggverket passerer 10 meters høyde, kan kun personer over 18 år, som er sikret med hjelm og sele, være med på byggingen av de resterende meterne.

BRENT SCOOTER: I fjor var denne scooteren en del av et 16,5 meter høyt santkthansbål på Lindøya... Foto: Tormod Flem Vegge

I fjor var sankthansbålet på Flekkerøy 16,5 meter høyt, noe som da var rekord. Fjell og rundt 15 ungdommer skal sørge for å knuse denne rekorden.— Det er et gøyalt prosjekt, men det er strevsomt å skaffe frivillige. Folk tar liksom det tradisjonsrike bålet for gitt. Årets bål kan derfor bli tidenes største – og det siste, sier han.

Bensin og olje skal gi fyr

Båtfolk fra hele distriktet bruker å ta turen til Flekkerøy for å bivåne bålattraksjonen sankthansaften. Bålsjefen selv skal sette fyr på bålet. Ei glasskule med 80 liter bensin skal knuses inn i byggverket og antenne bålet, som fra før skal være dynket med olje.

I fjor ble sankthansbålet så varmt at enkelte plastbåter i nærheten begynte å smelte.

Vet du om noen som planlegger et enda større bål på Sørlandet? Ta kontakt med Fædrelandsvennen!