KVINESDAL: — Vi viderefører tiltakene som allerede er innført, og skjerper inn på noen punkter, og fortsetter med tarmkreftoperasjoner i Arendal ut året, sier fagdirektør Per Engstrand og klinikksjef Geir Bøhler.

Tirsdag har de sittet med toppledelsen ved sykehuset på Utsikten konferansesenter i Kvinesdal og diskutert hva som videre skal skje etter tarmkreftskandalen.

Sying

Allerede er det innført som fast regel at det alltid er to leger med på operasjonene, og nye prosedyrer for sying av operasjonssår er innført. Nå skal i tillegg antall kirurger som får lov til å gjennomføre operasjonene reduseres.

— Vi ønsker at færrest mulig skal gjøre det, for at de skal få flest mulig operasjoner og få mest mulig rutine, sier Bøhler.

I Arendal gjennomføres det i gjennomsnitt 40 slike operasjoner i året. I Kristiansand er antallet rundt 60. ## Flytter

Et multidisiplinært team bestående av spesialister innen flere grener, skal ikke lenger få holde møter separat i Arendal. De skal holdes i Kristiansand, sammen med multidisiplinære team der.

— Dette er også et tiltak for å få til en lik praksis på hvordan vi gjør ting, sier Bøhler.Tarmkreftskandalen har vist at legene i Arendal har fulgt andre prosedyrer enn i Kristiansand, og alt tyder på at den forskjellen i praksis er en av årsakene til at så mange måtte reopereres. Nå skal legene i Arendal og Kristiansand gjøre tingene på samme måte.

Fortløpende

Sykehusledelsen understreker også at Arendals-legene fortløpende skal føre komplikasjonsregister og offentliggjøre tallene hver tredje måned. Dessuten skal hver eneste reoperasjon meldes i avdelingens avviksregister.

Fylkeslegen i Vest-Agder, Kristian Hagestad, varslet tirsdag at det blir opprettet tilsynssak mot sykehuset. I den vil fylkeslegen både ha alle fakta på bordet når det gjelder tarmkreftoperasjonene, og også alle operasjonene i buken som ikke har hatt noe med kreft å gjøre.

Revnet

— Dette dreier seg om at operasjonssår har revnet, og det er brukt samme prosedyre for sårlukking enten pasientene har hatt kreft eller ikke, sier Bøhler.

Den eksterne granskeren Hallvor Gude holder på å sluttføre rapporten etter gjennomgang av 200 journaler. Han la fram tallmateriale fredag, og leter nå etter årsaker til de mange reoperasjonene.

Fagdirektør Per Engstrand peker på at forslag til en ny kreftplan for sykehuset legges fram 25. april. Da skal den ut på høring, og så vedtas i styret i juni.

— Resultatene av Gudes granskingsrapport, tilsynssaken og behandlingen av kreftplanen, vil danne grunnlaget for en avgjørelse om hvor tarmkirurgien skal foregå i årene framover. Den avgjørelsen skal vi ta innen utgangen av 2013, sier Engstrand.