KRISTIANSAND: — Det viktige er forskningsresultatene og fagmiljøene og nivået på disse, og det bygger vi vel så godt innenfor strategien til Helse Sørøst, med universitetssykehusene i Oslo som navet og Sørlandet sykehus som en satellitt lenger ute i periferien, sier forskningssjefen, som selv er professor i internasjonal helse ved Universitetet i Agder, og trives der.

- Kan svekke sykehuset

Han er likevel litt kritisk til de nye medieoppslagene om ett universitetssykehus på Agder, siden det høres ut som planene betinger betydelig tettere tilknytning til UiA, i stedet for eksisterende nettverk.

— Vi er i dag det sykehuset i landet som publiserer mest og forsker mest av "ikke-universitetssykehusene". På de 12 årene jeg har vært forskningssjef, har vi bevisst forsøkt å etablere samarbeide med de aller beste fagmiljøene. På noen områder samarbeider vi med Universitet i Agder, på andre områder bruker vi de medisinske miljøene i Oslo og Bergen, og andre norske universiteter. Vi har mange nettverk, også i utlandet. Dette gjør at vi får fagfolk til Sørlandet og vi beholder fagfolk på Sørlandet - og nivået blir best mulig.

— Jeg har bare godt å si om UiA, men de har ikke medisinsk fakultet. Hvis et sørlandsk universitetssykehus må basere seg mer på UiA og får begrensninger i samarbeidet med andre, vil det faktisk svekke sykehuset, sier Gundersen.

Imot lokalt legestudium

Han er imot å forsøke å skaffe Sørlandet eget medisinstudium, det mener han bare vil vanne ut det faglige nivået. Han tror heller ikke det er praktisk eller politisk mulig å få til.

— På forskningssiden er det ingen gnisninger mellom Arendal og Kristiansand. Det forskes like mye og like godt begge steder. Likevel vil ett, stort sykehus være bra for forskning fordi fagmiljøene blir mer robuste. Men vi lager ikke robuste fagmiljøer ved å opprette flere medisinstudier. Forskningen er best tjent med å fortsette samarbeidet med de kliniske miljøene ved universitetet i Oslo og Bergen og andre, i tilegg til UiA mener forskningssjefen ved Sørlandet sykehus.

I dag har Sørlandet sykehus seks såkalt gruppe1-avdelinger hvor leger kan gå hele spesialistløpet. De må ikke andre steder for å fullføre en spesialisering. Dette har man fått til via samarbeid med Oslo.