KRISTIANSAND: — Vi har kontrollert 4758 biler i Kristiansand og avskiltet 72 av disse, sier Morten Nilsen, leder for kjøretøyavdelingen i Vest-Agder til Fædrelandsvennen.

Kontrollen ble gjort ved hjelp av et apparat som kjenner igjen registreringsnumre og plukker ut biler med begjæringer.

- Nedslående i Vågsbygd

Kontrollen pågikk i ni timer onsdag. Veivesenet stilte seg først opp i Myrbakken i Vågsbygd, før kontrollørene flyttet seg til Barstølveien i Sørlandsparken og deretter til Mosby.

— Det var veldig nedslående resultater i Vågsbygd hvor de fleste ble stoppet. Vel, det var nedslående i Mosby også, sier Nilsen.

Ved hjelp av apparatet, såkalt ANPR-kamera (automatic number plate recognition), avdekkes manglende årsavgift, manglende forsikring og manglende periodisk kjøretøykontroll.

— Det er alvorlig at det er så mange biler som kjører rundt uten forsikring og at så mange ikke har foretatt periodisk kjøretøykontroll som man skal ha på bil, sier Nilsen.

- Ikke plass til flere

En rekke bilister unngikk å bli stoppet selv om apparatet avdekket mangler.

— Det kunne vært avskiltet flere biler i dag, men det var ikke plass til flere kjøretøy på plassene vi sto på. Disse ble rett og slett fylt opp, sier Nilsen.

FANGER OPP: I denne bilen er kamerasystemet for gjenkjenning av bilskilt og kjennemerker. Rundt svingen står kontrollørene. Foto: Ina Rosenberg Stavrum/F�drelandsvennen

— Hvordan reagerer folk når dere klipper skiltene deres?- De fleste vi stopper vet at ikke alt er i orden. Noen blir sure, andre tar det med et smil, men stort sett tar folk det greit, sier Nilsen.

— Hvor ofte gjennomfører dere slike kontroller?

— Vi er ute rett som det er, men dette er den største kontrollen vi har hatt til nå.

Effektive kontroller

Statens vegvesen i Vest-Agder tok i bruk ANPR-kamera for et par år siden. Tidligere måtte alle biler sjekkes når veivesenet hadde kontroller.

— Dette apparatet skiller jo klinten fra hveten. Apparatet er veldig effektivt ved at det viser hvem som har noe galt i en eller annen form.

Kontrollørene som bruker ANPR-kamera står opprigget med kamera på forpost hvor kamera leser bilskiltene, både forfra og bakfra. Apparatet er knyttet opp mot Autosys, det norske bilregisteret, og resultatet slås automatisk opp på en skjerm.

Bilistene som har noe galt med bilen blir vinket inn lengre framme. Her klippes skiltene på stedet og bilen får kjøreforbud.

— Det er opp til bileier hva som skjer videre. De kan komme med henger og få bilen fjernet, eller det kan tas på prøvekjennemerker for å få bilen vekk.