KRISTIANSAND: Under et valgmøte på Kongens senter torsdag formiddag fortalte Carl I. Hagen (Frp) om hvordan byrådet i Oslo har latt private drive flere sykehjem og hvordan private aktører skal få slippe til hvis partiet kommer i regjering.

Frp ønsker en ordning der pengene følger hver enkelt bruker. Når brukeren har fått rett på sykehjemsplass, kan de velge fritt mellom offentlige og private tilbud.

— Da kan dere lese annonser for private sykehjem og velge mellom det beste av tre-fire institusjoner. Man må være sosialist for å skjønne at et slikt system ikke vil fungere, sa Carl I Hagen.

Halvparten

FLERE PRIVATE: Leder i helse- og sosialstyret i Kristiansand, Tor Utsogn, tror private vil bli langt mer dominerende når eldrebølgen kommer. Han tror private aktører kan utgjøre halvparten av tilbudet innen pleie og omsorgssektoren.

Private driver sykehjem også i dag, og Kristiansand har planer om å teste ut et offentlig privat samarbeid der private kan komme til å drive 40 omsorgsboliger.Men leder i helse— og sosialstyret Tor Utsogn (Frp) satser på at med Høyre og Frp i regjering vil det være folketrygden som skal betale sykehjemsplassene og ikke kommunen. Det vil åpne opp for rene, private sykehjem.

— Når den store eldrebølgen kommer i 2018 – 2012, vil vi få en massiv utbygging. Jeg tror store deler av nye sykehjem vil bli bygd i samarbeid med private, sier Utsogn.

— Men snakker vi om fem prosent eller 70 prosent av sykehjemsplassene?

— Innen pleie og omsorgssektoren mener jeg at det på sikt vil være realistisk med en modell knyttet opp mo halvparten private og halvparten offentlig sykehjem, sier Tor Utsogn.

Valgfrihet

Det som av kritikerne blir karakterisert som en storstilt privatisering, vil Frp gjerne kalle konkurranseutsettelse.

— Da jeg hadde min mor på sykehjem, ville jeg gjerne ha anledning til å si til betjeningen at om dere ikke skjerper dere, så flytter jeg henne, sa Carl I. Hagen.

Til Fædrelandsvennen sier han at en ny regjering bør åpne for en rekke nye modeller: Fra at det offentlige leier inn private til å drive sine sykehjem, til at hotellkjeder driver egne sykehjem.

— Jeg har selv snakket md Petter Stordalen, og han sier han kan tilby mellom 2000 – 3000 plasser i løpet av noen måneder, sier Carl I. Hagen.

Ulemper

— Og hva er ulempene med et slikt system?

— Den eneste ulempen jeg kan se, er at i distriktene med liten befolkningstetthet kan det være vanskelig å starte et tilbud som alternativ til det private.