KRISTIANSAND : Ved nyttår slår Sparebanken Sør og Sparebanken Pluss seg sammen til en storbank for Sørlandet. Sør eier eiendomsmeglerselskapet ABCenter, mens Pluss eier 20 prosent i Plussmegleren.

Ledelsen i banken og eierne av Plussmegleren er for tiden i innspurten i forhandlingene rundt eiendomsmeglerselskapenes fremtid.

Tidlig i neste uke blir det bestemt om den fusjonerte banken skal kjøpe ut de andre eierne av Plussmegleren, og slå selskapet sammen med ABCenter. Det skal være det mest sannsynlige alternativet.

Over 30 prosent

— Beslutningen er ikke tatt ennå. Vi jobber med to mulige løsninger, sier daglig leder Tone Solheim Grøsle i Plussmegleren.

Alternativene er at Plussmegleren enten fortsetter som eget selskap, eller at den snart fusjonerte storbanken på Sørlandet kjøper ut de andre eierne. Da vil de slå Plussmegleren sammen med ABCenter.

Om så skjer, blir det nye meglerselskapet en gigant i landsdelen - og blir spesielt dominerende i Kristiansands-regionen.

I Kristiansand har Plussmegleren 21 - 22 prosent av markedet, mens ABCenter har 11 - 12 prosent.

I hele Vest-Agder har de to eiendomsmeglerselskapene en markedsandel på 30 - 32 prosent, mens ABCenter alene har 20 prosent av markedet i Aust-Agder. Her er ikke Plussmegleren representert.

Gjenforenes

Om bankedelsen og Plussmegler-eierne blir enige om sammenslåing, vil også gjengen som brøt ut fra ABCenter bli gjenforent med sine gamle kolleger.

Et knippe av ABCenters beste meglere brøt for tre år siden ut og startet Plussmegleren. Mens deres gamle arbeidsgiver til tider har slitt, har Plussmegleren raskt tatt både markedsandeler og hentet flere meglere fra konkurrenten.

Etter flere år med store tap var imidlertid ABCenter i balanse igjen i fjor.

I 2012 omsatte Plussmegleren for 44 millioner kroner og fikk et overskudd på 6,3 millioner. Samtidig omsatte ABCenter for 63 millioner og fikk et overskudd på 278.000 kroner.

Plussmegleren eies i dag av Sparebanken Pluss og Sørlandets boligbyggerlag med 20 prosent hver. Dag Thomassen, Lars Marcussen, Kjetil Lossius, Pål Birkeland, Rolf Elieson og Tone Solheim Grøsle eier ti prosent hver.

Har solgt før

Dag Thomassen har også tidligere solgt til Sparebanken Sør. Han var med på å grunnlegge ABCenter, og solgte til banken sammen med de andre gründerne. Han vil ikke kommentere om det ligger an til nok et salg.

Det vil heller ikke administrerende direktør i Sparebanken Pluss, Stein Hannevik.

— Dere får snart en pressemelding. Vi har ikke besluttet hva som skjer ennå, sier Hannevik.

ABCenter har kontorer i Farsund, Lyngdal, Mandal, Kristiansand, Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestrand og Risør. Plussmegleren holder til i Kristiansand, Vennesla og Mandal.