EVJE OG HORNNES: — Om to uker får jeg kvalitetsutredningen som skal si noe om fengselsstrukturen og kvaliteten på kriminalomsorgen i Agder og flere andre fylker. Alt nå vil jeg si følgende: Jeg vil legge nytt fengsel på Agder til grunn i den videre prosessen, sa Faremo til Fædrelandsvennen da hun deltok på den store landbruksmessen Naturligvis på Evjemoen søndag.

Milliardinvestering

Nytt fengsel blir en av de største statlige investeringene i en institusjon på Sørlandet noensinne. Det snakkes om et anlegg til både én og to milliarder kroner. I så tilfelle må man tilbake til universitetet på Gimlemoen for å finne noe i nærheten.

— Dette er en utrolig viktig og positiv avklaring. Nå starter arbeidet med plassering og kamp for å få det fort, sier ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad, som lenge har jobbet for at et nytt storfengsel skal bygges på Evjemoen.

Faremo vil selv ikke spekulere i hverken tidshorisont, plassering eller kostnader, men hun sier Agder er preget av mange små og gamle enheter, og at fremtiden krever et nytt og moderne fengsel.— Vi har befolkningsøkning og ser en utvikling nasjonalt med flere varetektsfanger og flere dømte. Vi får også flere utenlandske fanger. Nå bør Agder diskutere en plassering, men til syvende og sist er det regjeringen som også bestemmer lokalisering, sier Faremo.

Bursdag hos mamma

Faremo var i Setesdal i helga for å feire 92-årsdagen til sin mor på Byglandsfjord. Siden hun først var hjemme, tok hun seg tid til en appell for de mange tusen som deltok på landbruksmessa Naturligvis på Evjemoen.

I den snakket hun mest om fellesskap kontra privatisering, men lot det skinne gjennom at fengselssaken ikke akkurat vil tape på at en regjering med justisminister fra Bygdlandsfjord fortsetter.

Høyres Svein Harberg og KrFs Kjell Ingolf Ropstad er svært gledelig overrasket over Faremos avklaring. Sammen med Venstres Hans Antonsen er de krystallklare på at nytt fengsel må komme på Evjemoen, og de vil jobbe for at en ny regjering skal mene det samme.

Trioen mener fengsel med rundt 200 kompetanse-arbeidsplasser kan løfte indre Agder til nye høyder, rett og slett gi de indre bygder puffet de trenger.

- Setesdals fremtid

— Poenget med fengsel er bedre kriminalitetsomsorg og mer effektivt politi. Men det handler om mye mer. Sørlandsutvalget pekte på utfordringene i indre Agder, men hadde få løsninger. Nytt fengsel er det som virkelig kan skape ny dynamikk i Setesdal, sa Harberg, som er sikker på at en borgerlig regjering vil følge opp Faremos avklaring.

— Jeg mener fengsel i Setesdal er den viktigste saken for Setesdals fremtid nå, sa Antonsen.

I tillegg til Evje og Hornnes, kjemper en rekke sørlandskommuner om å få fengselet, blant andre Vennesla.

— Nå må alternativene utredes og det beste velges. Faremos avklaring av at nytt fengsel kommer, er en virkelig god nyhet, sa Vennesla-ordfører Torhild Bransdal.