GLADNYHET: Næringsminister Trond Giske leverte nyheten hos Node. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: Trond Giske kom i dag med nyheten om at olje— og gassklyngen på Sørlandet, NCE Node, sammen med andre klynger nå får muligheten til å bli et såkalt «Global Center of Expertise» (GCE).

Det er et kvalitetsstempel som forenkler det internasjonale arbeidet til klyngen.

— Dette er litt uvirkelig. Vi håpet at regjeringa skulle komme med dette, og når vi jobber globalt må vi ha de riktige, globale rammebetingelsene. Det er flott og fantastisk, sier avtroppende daglig leder i NCE Node, Kjell O. Johannessen, om nyheten.

Milliondryss

40 millioner er nå satt av i 2014-budsjettet til regjeringen, men det blir opp til Forskningsrådet å bestemme hvilke av NCE-klyngene i Norge som skal få anerkjennelsen ved å bli en GCE.

— Men la meg si det slik. Vi kommer med denne nyheten i Kristiansand hos NOV, så får Forskningsrådet tolke det som de vil. Jeg vil bli overrasket om ikke Node-klyngen blir valgt, sa Giske.

— Vi dobler støtten til de som blir slike sentre, og det skal brukes 40 millioner kroner i året, sa Giske.

Det er trolig at rundt fire NCE-klynger vil få det nye kvalitetsstempelet, og dermed rundt 10 millioner kroner i året.

— Dette er ikke store penger i NOV-sammenheng, men det er klyngearbeidet som er det viktige, sier Trond Giske.

Skuffet til glad

Det er bare fem dager siden Kjell O. Johannessen skuffet konstaterte at Trond Giske sammen med Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen ikke åpnet pengesekken for noen av tiltakene i Sørlandsutvalgets rapport, da de gjestet UiA for å legge fram den nye meldingen for maritime næringer.

Onsdag var det imidlertid et stort smil på Johannessen.

— Det er helt greit at dette kommer rett før valget, og jeg tolker det ikke slik. Dette har vært jobbet med lenge. Nå kan vi få et kvalitetsstempel globalt, som vil gjøre det enklere å komme i kontakt med, og samarbeide med, sentrale aktører ute i verden, sier Johannessen.

Trond Giske følger på.

— Dette er et svar på Sørlandsutvalgets utfordringer. Vi bygger kompetanse, forskning og innovasjon i Norge. Vi setter inn støtet på de næringene som kan gjøre det aller best, og løfte satsingen opp til internasjonalt nivå.