ARENDAL: Kvinnens 37 år gamle afghanske mann er i Aust-Agder tingrett dømt til ett års fengsel for å ha mishandlet og truet kona. I retten ba kvinnen om at mannen ikke ble straffet, da familien var avhengig av inntekten hans. Hun argumenterte også med at parets felles barn ved en lang fengselsdom ikke ville få se faren sin så mye. Ifølge kvinnen skal mannen nå ha sluttet å slå, sparke og true henne.

– Voldelig kultur

I retten ble det ført flere vitner som kunne fortelle om tilfeller der mannen hadde utøvet til dels grov vold mot henne. En lege kunne fortelle at kvinnen hadde fortalt at hun ble mishandlet og at det inngikk i den afghanske kulturen. Også polititjenestemenn som tidligere hadde avhørt henne, og flere av offerets arbeidskolleger ble ført som vitner.

Tiltalen omfattet 13 tilfeller av mishandling, samt to brudd på besøksforbud. Voldshandlingene skal ha foregått over en periode på mer enn fire år. Retten fant det straffeskjerpende at parets mindreårige barn var vitner til at moren ble mishandlet.

Delvis betinget

Under tvil gjorde retten tre måneder av straffen betinget. Retten mente det ikke kunne utelukkes at 37-åring er traumatisert etter krigsopplevelser i hjemlandet.

Paret er bosatt i Arendal.