KRISTIANSAND/BERGEN: — Dagens informasjonsstøtte er håpløst høy. Det kan ikke være meningen at disse tilskuddene skal brukes til å ansette flere pr-rådgivere i de store organisasjonene, sier stortingsrepresentant Peter Skovholt Gitmark, som er Høyres utviklingspolitiske talsmann.

I lørdagens oppslag om regjeringens bevilgninger til norsk informasjonsstøtte som Norad fordeler til 53 norske organisasjoner, viser det at tilskuddet i år er på 91 millioner kroner. Pengene brukes til alt fra kampanjer mot palmeolje til tegneserier og kunstprosjekter. Midlene bevilges over bistandsbudsjettet, og pengene skal gå til tiltak som informerer og skaper debatt om bistand og utvikling.

«Mot tyngdekraften»

Skovholt Gitmark og Høyre vil ha en database med full åpenhet om støtteordningen der alt fra søknader til pengebruk gjøres lett tilgjengelig for allmennheten.— Det vil ha en oppdragende effekt, bidra til en åpenhetskultur om pengebruken og gjøre forvaltningen sunnere, mener stortingsrepresentanten.

— Er det ikke bra at organisasjonene får økonomisk støtte som muliggjør debatt og kritikk av utviklingspolitikken?

— De store, tunge bistandsorganisasjonene mottar mye penger gjennom infostøtteordningen. Hvorfor kan ikke disse organisasjonene bidra til debatten på eget initiativ og med litt større grad av frivillighet? Og se på en organisasjon som Attac som har som hovedformål å være kritisk til globaliseringen. Det er jo som å jobbe mot tyngdekraften. Det er ikke en offentlig oppgave å finansiere flere ansatte i slike organisasjoner, sier Gitmark.

- Fordomsfullt

Attac Norge har en fireårig avtale med Norad som sikrer 750.000 kroner i årlig tilskudd fra informasjonsstøtten. Dette beløpet utgjør om lag en tredel av organisasjonens samlede inntekter, og er med på å lønne to ansatte og styrelederen.

— Gitmark er kunnskapløs og uttalelsene hans er fordomsfulle. Han vet tydeligvis ikke hva vi holder på med. Hvis han hadde gjort det, ville han visst at vi gjennom flere år har bidratt til å få skatteparadiser og kapitalflukt på regjeringens politiske dagsorden. Man kan mistenke Gitmark for å ville kutte støtten til organisasjoner som ikke deler hans syn i den økonomiske politikken. Det er i så fall både udemokratisk og alarmerende, sier Benedikte Pryneid Hansen, styreleder i Attac Norge.

Høyre foreslo å kutte informasjonsstøtten fra 91 til 50 millioner på 2013-budsjettet, altså nesten en halvering av utbetalingene. Utviklingsminister Heikki E. Holmås (SV) mener en slik nedskjæring vil svekke den offentlige debatten om bruken av de rundt 30 milliardene som Norge i år bruker på bistand.

— Vi må tåle å slippe de kritiske røstene til, også de man er uenig med, sier Holmås.

Frykter for jobben

Skovholt Gitmark har tidligere tatt til orde for at organisasjoner som vil skape debatt om gjeldsspørsmål i Norge ikke bør få støtte over bistandsbudsjettet. Utviklingsminister Holmås er uenig, og mener gjeldssaken er et eksempel som viser "infostøttens" berettigelse.

— Hele arbeidet med gjeldslette for utviklingsland som regjeringen har gjennomført, er drevet fram av aksjonen "Slett U-landsgjelda" og andre organisasjoner.

Organisasjonene som mottar penger gjennom tilskuddsordningen er organisert i det såkalte Rorg-samarbeidet (Rorg er forkortelsen for RammeavtaleORGanisasjoner). Daglig leder Sidsel Aas sier rett ut at hun frykter for arbeidsplassen sin hvis en borgerlig regjering gjennomfører Høyres varslede kutt i informasjonsstøtteordningen.

— Men mest av alt frykter jeg at brodden vil forsvinne fra debatten om et viktig politikkområde, noe som i hvert fall ikke vil gjøre befolkningen mer engasjert og interessert i utviklingsspørsmål og fattigdomsbekjempelse, sier Aas.

Disse får

Hei Verden, Forandre Verden og Du Store Verden er blant mottakerne av penger fra det norske bistandsbudsjettet.

Her er noen av prosjektene og organisasjonene som har fått støtte fra Norads informasjonsstøtteordning de siste årene.

Foreningen Sex og Politikk har fått 550.000 kroner de to siste årene. Foreningen jobber for «å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt».

Organisasjonen Hei Verden har en fireårig rammeavtale som sikrer en halv million kroner årlig fra informasjonsstøtten. Hei Verden fra Stavanger har blant laget urettferdighetskart, hatt skolebesøk og arrangert elevrådsseminar.Prosjektet Forandre Verden har fått 100.000 kroner til en seminarrekke om bærekraftig utvikling, samt datashow og videoer som viser økologiske tiltak verden rundt.

Kulturorganisasjonen Du Store Verden fikk 200.000 kroner til formidling av kunst og artister fra sør. Du Store Verden driver det de kaller "transnasjonal kunstproduksjon".

Fellesrådet for Afrika fikk 220.000 kroner til prosjektet "Nigerianske perspektiver på frihandelsavtalen mellom Norge og Nigeria".

Organisasjonen Habitat Norge har fått 200.000 kroner til seminar, film mm om mat i byområder.

Blå Kors mottok 150.000 kroner til rapport om alkohol som utviklingshinder.

Vennskapsforeningen Norge-Madagaskar fikk 40.000 kroner til blader og hjemmesider om Madagaskar.

Høyre, som vil kutte i tilskuddet, nyter godt av ordningen. Høyres studieforbund har blant mottatt 200.000 kroner til artikler i tidsskriftet Minerva om utvikling/bistand. Også studieforbundene til Ap, KrF, Sp har fått sekssifrede beløp i informasjonsstøtte.