VENNESLA/KRISTIANSAND: — Det er de verste smertene jeg har kjent i mitt liv. Jeg trodde jeg skulle dø, sier Thor Skuterud (51), fra sykesengen på Sørlandet sykehus.

Det startet som influensasymptomer da han var på jobb på Huntonit i Vennesla torsdag i forrige uke. Da han kom hjem fra arbeid samme kveld, kollapset han på vei ut av dusjen.

Intense smerter

— Jeg hadde helt forferdelige, intense smerter i magen, og jeg maktet ikke å reise meg. Jeg fikk bare ropt på kona mi, Carla, og sa at hun måtte ringe til min far, forklarer Skuterud.

Følte seg avvist: Thor Skuterud (51) reagerer på at helsepersonellet ved legevakten i Vennesla torsdag ikke tok seg tid til å se på ham før de sendte ham videre til Kristiansand. Lørdag ble han operert for galleblærebetennelse ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Her sammen med faren Per Ingvald Skuterud og kona Carla. Foto: Tore André Baardsen

Carla fikk ringt foreldrene hans som bor like ved. Faren, Per Ingvald Skuterud, skjønte straks at sønnen måtte på legevakten, og sammen med Carla og Thors mor fikk de båret ham ut i bilen. Alle fire hastet så av gårde til legevakten i Vennesla.

— Min tanke var å få ham til nærmeste lege. Jeg visste at vi måtte skyndte oss siden legevakten stengte 23.00, så vi forsøkte å være så kjappe vi kunne, og var ved legevakten like rundt klokken 22.50, forklarer Per Ingvald Skuterud.

Sendt videre

Da han ringte på døra hos legevakten i Vennesla, opplevde han å bli avvist. En kvinne som svarte på dørtelefonen, opplyste at de var stengt og sa de måtte kjøre til legevakten i Kristiansand.

— Jeg spurte om de ikke i det minste kunne ringe etter ambulanse, men det sa hun vi måtte vi gjøre selv. Jeg forklarte at jeg hadde parkert like utenfor hovedinngangen og at min sønn lå og skrek av smerter i baksetet på bilen min, men det var ingen hjelp å få, sier Per Ingvald Skuterud.

Han ringte til ambulanse selv like før klokken 23.00. Mens han gjorde dette, så han legen og sykepleieren ved legevakten komme ut av hovedinngangen, passere forbi bilen hvor sønnen lå og skrek, og gå rett forbi.

— De gikk rett bort til sine egne biler og dro fra plassen umiddelbart uten å tilby seg å hjelpe. Dørene i bilen vår sto på vidt gap, de har hørt skrikene fra Thor mens de gikk forbi. Hva slags service er det? sier Per Ingvald.

Kraftig betennelse

Da Thor Skuterud ankom legevakten i Kristiansand, følte han på ny at han ikke ble tatt seriøst.

— Legen undersøkte meg og konkluderte med at jeg kunne sendes hjem igjen med to stikkpiller og ringe fastlegen neste dag. Det nektet jeg, jeg krevde å bli innlagt umiddelbart, og fikk heldigvis gjennomslag, sier Skuterud.

Da han kom inn på akuttmottaket, ble det konstatert at han hadde galleblærebetennelse og at han måtte opereres.

Operert: Thor Skuterud (51)ble operert lørdag. – Han var gørrsjuk. Det var gått en kraftig betennelse i buken hans, sier Odd Mjåland, overlege ved kirurgisk avdeling på SSHF. Foto: Tore André Baardsen

— For å si det rett ut: Han var gørrsjuk. Det var gått en kraftig betennelse i buken hans, og dette førte til store smerter for pasienten, sier Odd Mjåland, overlege ved kirurgisk avdeling ved Sørlandet sykehus.

— Normalt behandler vi dette med antibiotika og smertestillende, men dette var så alvorlig at vi måtte operere. Det forelå en massiv infeksjonstilstand i hele buken hans, forklarer Mjåland.

- Fikk nødvendig informasjon

— Jeg kan bekrefte at pårørende som transporterte pasienten til legevakten i Vennesla ringte på like før stengetid. Hendelsen er journalført klokken 22.57, sier Stein Vabo, medisinskfaglig ansvarligved legevakten i Vennesla.

— Hvorfor ble ikke pasienten tatt inn på legevakten?

— Hans tilstand ble vurdert dit hen at han trygt kunne transporteres til legevakten i Kristiansand i samme bil som han ble fraktet opp i, svarer Vabo.

— Hvordan ble denne vurderingen gjort, via dørtelefonen?

— Ja, den ble gjort via telefonen. Hadde tilstanden hans blitt vurdert som livstruende, så ville helsepersonellet løpt ut. Men det ble den ikke, sier Vabo.

— Mener du pasienten ble mottatt på en god måte av dere?

— Han fikk den nødvendige informasjon, men om det er god service eller ikke, er avhengig av øynene som ser.

— Skuterud føler at det var viktigere for lege og sykepleier å komme seg hjem fra skiftet, enn å yte hjelp. Hva tenker du om det?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere.

- Vanskelig å stille riktig diagnose

— I denne situasjonen høres det ut til at det har vært helt riktig med sykehusinnleggelse. Det var korrekt at pasienten ble høyt prioritert ved ankomst til legevakten, sier Styrk F. Vik, medisinskfagligansvarlig ved Kristiansand legevakt.

Han sier akutte magesmerter er en stor, medisinsk utfordring.

— Standard prosedyre er at legen foretar en fysisk sjekk, og ofte blir det også tatt blodprøve og urinprøve. Det er vanlig å gi behandling med medikamenter, deriblant smertestillende, for å se om det har effekt. Deretter tar man stilling til sykehusinnleggelse.

— Skuterud sier at lege ville sende ham hjem igjen med stikkpiller. Hva tenker du om den vurderingen?

— Jeg vil ikke kommentere den faglige vurderingen som er gjort i dette tilfellet. Jeg er glad for at det endte med en sykehusinnleggelse.