AGDER: — Kvinnenes lave deltakelse i politikk, samfunnsliv og yrkeslivet er et demokratisk problem på Sørlandet. Samtidig sliter vi med levekår. Vi må bryte den onde sirkelen, sa Venstres andrekandidat, Kristin Øygarden, da hun presenterte partiets likestillingspakke for Sørlandet fredag.

Spisse og våge

— Likestillingskamp på Agder handler mye om det alle er enige om, som holdninger skapt allerede i barnehagen. Vi må spisse mye mer. Våge. Likestilling må bli noe man er for eller mot, noe man må forholde seg til. KrF la fram sju punkter for landsdelen. Likestilling var ikke nevnt. Ikke bra, sier førstekandidat Hans Antonsen.

— Men dere vil jo samarbeide med dem?

— Likestillingspolitikken er ikke imponerende hos regjeringen. Venstre skal passe på at regjeringsskiftet også handler om økt fokus på likestilling, svarer Antonsen.

Venstres likestillingspunkter for Sørlandet er en blanding av gode ønsker og konkrete forslag. Noen er lokale, men mye er nasjonalt innrettet.

Fedrerett

Partiet vil endre permisjonsreglene slik at far får egen rett til pappapermisjon, uten hensyntagen til om mor har opparbeidet rettighet eller ikke. Partiet vil ha 12 måneders studiestøte til studenter som får barn, og jobbe for mest mulig like ordninger mellom arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende, for eksempel omkring sykepenger.

— På Sørlandet er dette en ond sirkel. Få fedre tar permisjon, mens mødre jobber mer deltid og er mer hjemme enn andre steder. Ved å gi far egen rett til permisjon, tror vi mange flere fedre vil ta permisjon, og vi bryter sirkelen. Dagens system er grunnleggende urettferdig, sier Øygarden.

— Landet og Sørlandet trenger nyskaping. Da trenger vi gründere, og flere kvinnelige gründere. Da må vi endre på sykepengereglene og andre regler. Det må bli mer attraktivt for kvinner å drive for seg selv. Dette kan bety mye for likestillingen på Sørlandet, sier Øygarden.

Overoppnevning

Venstre bruker ikke ordet kvotere, men vil altså de neste årene ha et krafttak for å få flere kvinner til topps og på banen på Sørlandet. Dagens regel om minst 40 prosent kvinner skal snus på hodet. Venstre vil ha minst 60 prosent kvinner. Hans Antonsen er mer opptatt av dugnad enn tvang, men ser gjerne at noen kommuner vedtar kravet.

— Jeg har tatt det opp i ordførerforum, uten gjennomslag. Men vi skal mase til vi når fram. Dette skal vi få til. Se på lokale, mot nasjonale nyhetssendinger, så ser du med en gang hvor få kvinner vi har i toppen på Sørlandet. Vi kan ikke ha det sånn. Overoppnevning er veien å gå, sier Antonsen.

— Vi må også jobbe hardere for å få redusert deltidsarbeid og det delte arbeidslivet hvor nesten ikke menn er i omsorgsyrker. Da kan vi få brutt den onde sirkelen med kvinner som velger å være hjemme og menn som må jobbe stadig mer.

Øygarden mener det er en klar sammenheng mellom lav likestilling og utfordringer på levekårsiden. For eksempel er det høyt antall kvinnelige uføre i landsdelen. - Arbeid gir mer enn penger, det gir mening og fellesskap, sier hun,

— Skal vi modernisere og videreutvikle Sørlandet, er likestilling rett og slett nøkkelen, supplerer Antonsen.

- Merkelig veivalg

Aps Kari Henriksen roser Venstre for å sette likestilling på dagsorden, men synes partiet oppfører seg merkelig.

— Frp er prinsipielt mot heltid som en rettighet, men Venstre vil gi dem regjeringsmakt. Likestilling kan ikke løses bare lokalt. Nasjonal arbeidslivspolitikk og utdanningspolitikk er viktigst. Venstre gjør et merkelig veivalg når de støtter Frp i regjering og sier de er for likestilling, sier Kari Henriksen.

Roser Venstre

Fylkesmann i Vest-Agder, Ann-Kristin Olsen, roser Venstre for fokuset på likestilling, og ber de andre partiene følge etter.

— Jeg har sympati for flere av forslagene til Venstre, men det viktige er at likestilling settes skikkelig på dagsorden i valgkampen, sier Olsen.

— Regionplan Agder sier at Sørlandet skal være like likestilt som resten av landet i 2020. Nå synes jeg andre partier skal gå i dialog med Venstre, slik at vi kan få en djerv, tverrpolitisk pakke, legger hun til.