Mats Mørch (bak fra høyre) skal spille kamper for Gresley i jula. Laget har fire kamper på ti dager. Foto: Gresley FC

— Det blir veldig annerledes å feire julen og nyttår her, sier Mørch til Fædrelandsvennen.

Mens det i Norge er fotballpause, kjøres det på for fullt i England. Fra 26. desember til 4. januar skal 20-åringen fra Mandal spille fire kamper for Gresley, klubben han er lånt ut til fra Championship-klubben (nivå to i England) Derby.

— Kjempegøy. Trening er bra det, men det er kamper som gjelder, sier Mørch, som uansett får en annerledes jul enn det han er vant til.

— Det er litt kjedelig når alle vennene mine kommer hjem til Mandal, men det går også greit fordi jeg driver med det jeg liker, sier sisteskansen.

Rune Mørch er pappaen til Mats. Han sier det blir en uvant høytid for familien også.

— Det er jo første julen han er alene, og ikke hos oss, men jeg er trygg på at han kommer til å ha det fint der borte, sier han.

Kalkun på julaften

Julaften tilbringer Mats sammen med de to guttene han bor med, og en familie som har tidligere har bodd hos.

— Jeg får noen gaver sendt over, sier Mørch, som dermed ikke får sin tradisjonelle torsk på julaften.

I England er den store feiringen 1. juledag.

— Hvordan ser julemiddagen ut?

— Vi skal spise kalkun selvfølgelig. Det er det alle spiser her, sier han.

4. januar er mamma og pappa på plass i Derby. Familien skal først se Mats i aksjon i oppgjøret mot Loughborough Dynamo. Deretter er det storkamp for familien på Pride Park. Derby tar i mot Chelsea i FA-cupens 3. runde.

— Det er muligens høydepunktet i sesongen, sier Mørch.

Første jula borte

Michael Crowe skal også feire jula i England. 18-åringen fra Kristiansand er tredjekeeper for Championship-laget Ipswich.

— Jeg blir i Ipswich over jula, men familien kommer over i noen dager så det er ikke noe problem. Det blir første gang jeg feirer jul borte fra Norge så det blir litt spesielt, innrømmer den tidligere Start-keeperen.

Det blir trolig ingen kamper for 18-åringen de neste ukene.

— Det er kun kamper for førstelaget over jula, dermed reiser jeg med laget til bortekamper som tredjekeeper, og er klar på hjemmekamper i tilfelle Dean Gerken eller Scott Loach blir skadet, sier Crowe, om dermed får det litt roligere enn Mørch de neste ukene.

Restaurant på julaften

— Hvordan skal du feire julaften?

— Vi skal nok ut å spise på ettersom vi mest sannsynelig er på hotell, så det blir nok på en fin restaurant. Det kan ikke bli for mye heller, ettersom vi har trening 1. juledag og kamp dagen etter, sier Crowe, som får besøk av familien og kjæresten i høytiden.

— Mamma, pappa og søsteren min kommer over for jula, så kommer kjæresten over for nyttårsaften. Jeg får alle mine nærmeste over i de neste par ukene, sier Crowe, som også har familie i London,

Mamma Mariann Tallaksen Crowe sier at de skal feire 1. juledag der.

— Hvis Michael blir tatt ut i troppen til kampen mot Doncaster, får vi sannsynligvis ikke sett han, sier hun.