BESLAGLAGT: Ampuller med væske som inneholder anabole steroider beslaglagt av politiet i Trøndelag og sendt fra Kristiansand. Foto: Politiet

KRISTIANSAND: "Operasjon Gullhår" har politiet kalt aksjonen mot dopingmiljøet. Den startet i fjor sommer, men først nå letter politiet på sløret av en omfattende produksjon og salg av anabole steroider med utgangspunkt i Kristiansand.

— Saken startet da en 28 år gammel mann fra Kristiansand sendte en pakke med dop til en mann i Trøndelag. Pakken inneholdt 400 ampuller anabole steroider. Trønderen ble pågrepet. Deretter ble 28-åringen arrestert. Etterforskningen har resultert i åtte pågripelser. I Kristiansand har tre personer vært varetektsfengslet siktet for grovt heleri, opplyser seksjonsleder Leif Vagle ved avdelingen for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt.

BESLAGLAGT: Ampuller med væske som inneholder anabole steroider beslaglagt av politiet i Trøndelag og sendt fra Kristiansand. Foto: Politiet

— Etterforskningen har vist at det har vært et lokalt forankret nettverk knyttet til 28-åringen. Dette nettverket har igjen hatt kontakter i Trøndelag, Nord-Norge og på Østlandet. Derfra er fire personer involvert i saken. Gjennom "Operasjon Gullhår" har politiet klart å avdekke at det er et stort miljø i Norge som omsetter anabole steroider via lukkede kanaler på internett, sier Vagle.Ifølge Vagle er produksjonen av dopet godt organisert. For å unngå at en og samme person knyttes for sterkt til produksjonen, er det forskjellige personer som bestiller det som er nødvendig. En skaffer ampuller, en annen sørger for etiketter, mens en tredje for eksempel får tak i tablettene eller råvarer til produksjonen. På den måten forsøkes ansvaret for produksjonen spredt og pulverisert.

— Gjennom etterforskningen har vi fulgt pengesporene for oppgjør. Det viser seg at mellomleddene i omsetningen foretar oppgjør ved å sende penger i postpakker via pengekurérer. Deretter blir pengene overført via banksystemene. Vi har sporet en rekke pengeforsendelser til konti i Thailand på til sammen 2,2 millioner kroner, forteller Vagle.

RÅSTOFF: En tønne med 25 liter Bensyl alcohol er beslaglagt av politiet i forbindelse med "Operasjon Gullhår". Foto: Politiet

Agder politidistrikt har samarbeidet med flere andre politidistrikter under "Operasjon Gullhår".— Så langt kan vi trekke den konklusjon at det har foregått en storstilt produksjon av dop i Kristiansand som er spredt over hele landet, forteller Vagle.

Det er i dag ikke forbudt å bruke dop, men det er ulovlig å fremstille dette og selge det videre. Derfor er de som har vært pågrepet i saken, siktet for grovt heleri. Flere har sittet i full isolasjon i flere uker i varetektsperioden mens etterforskningen har pågått.