KRISTIANSAND: — Dette betyr at vi sender en bestilling til administrasjonen om å utrede fritt skolevalg på nytt. Man må ta med nye momenter fra de siste årene, særlig skolestrukturen i Kristiansand, sier nestleder i HKU, Frp-politiker Helene Bjerke Fredheim.

KrF, Høyre og Frp fikk seks stemmer for sitt forslag hvor de ber om utredning av nye skolemodeller i fylket. De andre partiene gikk imot forslaget med sine fire stemmer.

I dag er det geografi som avgjører hvilke videregående skoler elever i fylket kan gå på.

— I dag har man kretser for de forskjellige skolene. Noen, for eksempel elever fra Mosby må gå på skole i Vennesla fordi det er nærmest. Det betyr at elevene må gå på skole i en annen kommune, sier Bjerke Fredheim.

— Vi ønsker å få saken godt nok utredet. Kanskje vil flere støtte forslaget når de gode argumentene kommer fram. På sikt håper Frp på fritt skolevalg, men vi må se hvilke frukter utredningen bærer, sier Bjerke Fredheim.

Politikeren ser muligheten for flere mulige skolemodeller som gir elevene større valgfrihet. Karakterbasert opptak, delvis fritt skolevalg og delvis geografisk opptak, eller en egen opptaksordning for Kristiansand er mulige scenarioer.