KRISTIANSAND: Den omdiskuterte nødovernattingen i Kongensgate blir ikke klar før tiggerne drar hjem til Romania. Men den kan komme til nytte neste år.

I dårlig vær torsdag ettermiddag, var det ikke mange tiggere å se ute i Markensgate.

Men Fædrelandsvennen treffer Mihaela Mömgal i krysset ved Skippergata, der hun har sittet daglig de siste to månedene. Hun har hørt snakk om planer for nødovernatting i lang tid, men skjønner ikke helt prosessen.

— Det var kaldt og vått i natt. Jeg hører det var snakk om en skole hvor vi kan sove, men jeg tror ikke det har blitt noe av, sier hun.

Ikke klart

Nødovernattingen er ikke klar ennå.

— Politikerne vedtok at tilbudet skulle være klart til 1. desember. Men de vedtok også at vi skulle søke Plan- og bygg om bruksendring. De to tingene gikk ikke helt i hop. Fristen naboene har til å uttale seg går ut fredag, sier Einar Hanssen i Kristiansand Eiendom.

Hos Kristiansand Eiendom bruker man ikke begrepet "tiggerhotell", slik ordføreren og flere andre politikere har gjort.

— Den korrekte benevnelsen er vel "overnattingstilbud for ubemidlede EØS-borgere med midlertidig opphold", sier Hanssen.

Reiser hjem

Einar Hanssen sier saken neppe blir ferdig før 20. desember. Når høringsrunden er ferdig, skal bruksendringen saksbehandles hos Plan og Bygg.

Jeg tror jeg kommer tilbake igjen. Jeg vet ikke hva annet jeg kan klare å tjene penger på.

Mömgal venter ikke på det. Hun har en sønn på åtte år som venter hjemme i den lille byen Vidin i nærheten av Targu Jiu sørvest i Romania.

— Det er tungt å dele tiden mellom Norge og Romania. Jeg vil være der hos gutten min, men jeg må reise for å tjene penger. Vi trenger mat, medisiner og ved, slik som alle andre.

Sønnen tar hun ikke med til Norge. Han bor hos besteforeldrene, så han kan gå på skole mens mor reiser.

— Nå håper jeg på litt ekstra penger de siste dagene før jeg drar hjem og feirer jul, sier hun.

Tilbake i vår

Også før jul i fjor ble gatene i Kristiansand stort sett tømt for tiggere. Bare to rumenske tiggere ble igjen i byen gjennom jul og nyttår.

Hvis Kristiansand Eiendoms planer for Kongensgate går gjennom, vil tilbudet om nødovernatting likevel komme til nytte på nyåret.Hun har jobbet litt mens hun har vært i Norge, når det har vært ufaglærte små strøjobber å få. Men stort sett har dagene gått med i Markensgate, sittende med en slitt pappkopp foran seg.

— Jeg tror jeg kommer tilbake igjen. Jeg vet ikke hva annet jeg kan klare å tjene penger på, sier Mömgal.

Må ha et tilbud

— Vi skal kikke innom i kveld. Det er tøft når det er meldt slikt vær, men det er ikke fare for liv og helse nå, sier Kari Klingsheim, offiser i Frelsesarmeen.

Hun er mer bekymret for minusgradene senere som kommer senere på vinteren.

— Det må være på plass en ordning da når det blir aller kaldest. Det har vi snakket om med andre organisasjoner her i byen. Men vi håper jo kommunens opplegg er på plass, sier hun.