KRISTIANSAND: – Jeg begynner nesten å grine av slike videoer, sier Viktoria Eriksen som har på seg en lue laget av den omstridte angoraullen.

Viktoria Eriksen tørket to små tårer da hun ser videoen som viser hvordan enkelte angoraull-produsenter innhenter ulla som luen hennes er laget av. Kjæresten Steffen Hodne og Vegard Hodne holder på tårene, men ser videoen sammen med henne. Foto: Sindre Hopland

Fædrelandsvennen viser Eriksen en video laget av dyrevernsorganisasjonen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), som har tatt skjulte kameraopptak fra kaningårder i Asia. Videoen viser angorakaniner som levende flås for den hvite ullen sin, mens de skriker i smerte.

– Jeg blir kvalm av å se på hvordan dyrene blir behandlet, sier Eriksen.

– Butikkene bør si i fra om slike ting før man kjøper angoraprodukter, fortsetter hun.

Sammen med kjæresten Steffen Hodne og Vegard Hodne er hun på Sørlandssenteret, der flere butikker selger angoraull.

Butikkene uvitende

Både i Kristiansand sentrum og på Sørlandssenteret fører butikker merker som tar i bruk angorapels. Blant disse er Retro i Markens og Høyer på Sørlandssenteret.

Suzanne Aire, butikkleder på Retro markens, sier at de har fått en mail fra merkevareprodusentene som bruker ullen som sier at de undersøker saken og skal finne ut hvilken måte den innhentes på.

– Jeg tror produsentene fikk et like stort sjokk som vi fikk da denne saken kom opp, sier Aire.

Butikklederen sier at de må stole på at tøyet de får er produsert på en ordentlig måte, og sier at merkene de fører har klare retningslinjer på at dyrene skal behandles på en god og human måte.

Etter at dyremishandlingsvideoen kom ut på nettet har merket Acne valgt å trekke sine angora-produkter fra butikkene sine. Dette forklarer Acne på sin Facebook-side, der de får stor støtte fra sine forbrukere.

Også Michael Eeg, butikkleder på Høyer Sørlandssenteret sier at de ikke ønsker klær i sin butikk som er behandlet på denne måten.

– Vi tar stor, stor avstand fra hvordan disse dyrene blir behandlet i denne videoen, jeg vet at dette er et stort problem i Kina der de ikke har lover for dyrevern.

Butikksjef Eeg sier at han ikke vet at om deres angoraull-produkter vil bli trukket fra butikkene, slik som Acne har valgt og gjøre, og sier videre at han er veldig positiv til at slike saker tas opp i media.

Blottet for empati

Therese Rye, fungerende pressekontakt i dyrebeskyttelsen sier at man skal være ganske hjerterå og blottet fra empati om man ikke syns slike videoer er grusomme.

– Kaniner er veldig rolige dyr som er lite verbale. Når dyrene skriker som de gjør på denne videoen, viser det at de blir utsatt for utrolige smerter, sier Rye.

Dyrevennen sier videre at det må finnes en løsning som gjør at man kan være sikret god behandling av dyrene.

– Vi ønsker oss internasjonale merkeordninger der produsenter av angorapels skal godkjennes og sertifiseres dersom de driver dyrevennlig produksjon, sier Rye.

– Problemet er at det ikke finnes noen dyrevernlov i Kina, der 90 prosent av all angoraull produseres, sier Rye.