KRISTIANSAND: — Vi kommer til å få problemer med å saldere budsjettet, advarte rådmann Tor Sommerseth til kommunalutvalget tirsdag.

Solberg-regjeringens statsbudsjett innebærer nemlig mindre penger til Kristiansand. Ifølge beregninger fra KS dreier det seg om et kutt på 5,6 millioner.

• De private barnehagene får mer. Kristiansand rammes siden kommunen har mange private barnehager. Det dreier seg trolig om en million i ekstra kostnader.

• Kontantstøtten øker og dermed reduserer regjeringen tilskuddet til barnehagene. Spørsmålet er om dette da går opp slik regjeringen legger opp til.

• Kristiansand risikerer også få økte utgifter til mindreårige asylsøkere. Kommunen legger opp til å ta imot 200 asylsøkere neste år.

I teorien

Senere i uka kommer det nye budsjettforslaget fra kommunens administrasjon som altså vil innholde nye forslag til innsparinger.

— Vi har ikke oppsummert alt ennå, men det blir gjort en god del forandringer, sier Terje Fjellvang, økonomidirektør i Kristiansand.

Han sier at effektene av forandringene på statsbudsjettet i teorien skal slå ut i null. Det gjelder både økt tilskudd til private barnehager og økt kontantstøtte.

— Om effekten virkelig blir null, eller nøytral, avhenger av hvor godt forutsetningene om foreldres valg av kontantstøtte slår til, sier Fjellvang.

Å nei, da

Mette Gundersen, Arbeiderpartiets gruppeleder i Kristiansand bystyre, tviler på noen nulleffekt av kontantstøtte.

— Nå gjør regjeringen Solberg det de borgerlige har gjort i Kristiansand før, da de innførte lokal kontantstøtte. Det skulle liksom gi reduserte barnehageutgifter. Men skulle det ha skjedd, måtte vi ha lagt én eller flere barnehager helt ned. Realiteten er at det er blitt ett barn mindre her og to barn mindre der, og så videre. Slikt gir ingen besparelse.

Gundersen mener dette viser en klar retning på regjeringens politikk.

— Jeg må si at de har klart ganske store endringer på den korte tiden. Men så skal det også sies at forliket gjorde det bedre enn forslaget var.

Vanskelig

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) ville tirsdag vente til han ser det nye forslaget før han ville kommentere forandringene. Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) er forberedt på dårlige nyheter.

— Det er sjeldent jeg har sett rådmannen være så tydelig på at det blir trangt, sier han.

— Er du skuffet over den nye regjeringen?

— Nei, overhodet ikke. De fikk kun jobbe med budsjettet i tre uker, så jeg er heller skuffet over de rødgrønne som la inn så mange snubletråder.

18,6 mill

For hele Agder betyr det nye statsbudsjettet 18,6 millioner mindre, ifølge tall fra KS (se fakta).

Mette Gundersen mener Kristiansen kan spare seg for prat om snubletråder.

— Dette er en politisk sjargong de alltid bruker. De rødgrønne la fram et budsjett de ønsket å styre landet på. Det er ikke snubletråder.