LONDON: — De andre gjør sine prestasjoner, jeg har mine ambisjoner og de justerer jeg ikke ut fra hvordan de andre har prestert. Om de andre hadde gjort det bra, så hadde jeg uansett hatt ambisjon om å vinne, svarer Andreas Thorkildsen på spørsmål om det er han som skal redde Norges ære i dette mesterskapet.

På mandagens pressetreff i Olympic Village stemplet han den norske OL-innsatsen hittil som "variabel". Det var pent sagt. For status hittil, en sølv og en bronse, er langt bak de norske forventningene om mellom fem og sju medaljer.

Og nå tynnes det godt i de norske rekkene hva medaljehåp angår.

Skadefri

— Nå har vi både håndballjentene, som kan begynne å spille bedre, og Eirik (Verås Larsen) som så ut til å være i god form i formiddag, minner Thorkildsen om.

Han kunne også nevnt terrengsyklisten Gunn Rita Dahle Flesjå. Men slik den norske OL-innsatsen har vært hittil, taler mye for at det ikke blir fullklaff på alle de øvelsene heller.

Derfor var det godt å endelig få en god nyhet på mandagens pressetreff: Andreas Thorkildsen, som lenge har vært regnet for å være vårt aller største gullhåp, inntil formsvikt og skade dempet forventningene i EM i juni, er nå skadefri og i ferd med å finne ut av de tekniske problemene som har spilt ham et puss før i år.

— Skadesituasjonen er bra. Skaden i kvadriceps er helt borte, fastslo Thorkildsen, som ble tvunget til å gi seg etter tre kast i årets EM på grunn av problemene i låret.

Det var ekstra irriterende ettersom han under oppvarmingen til konkurransen kastet veldig bra.

— Det var forferdelig irriterende at han ble skadet for han hadde noen veldig fine oppvarmingskast der teknikken begynte å stemme. Men nå som han er tilbake etter skade, har det fortsatt der han slapp. Det ser fint ut, beroliger trener Åsmund Martinsen.

Høy selvtillit

— Teknikken sitter på trening, men det gjenstår å se om den også gjør det i konkurranse, understreker Thorkildsen – som skal kaste for sitt tredje strake OL-gull.

Han er – som vanlig – proppfull av selvtillit i møte med de norske journalistene.

— Selvtilliten min er alltid høy. Den starter på et unormalt høyt nivå, og selv om går litt ned er den fortsatt unormalt høy, meldte Thorkildsen på sedvanlig vis.

Og på spørsmål om hvem han ser på som den største spydfavoritten, svarte han selvsikkert: ”Meg selv”. Etterpå la han til Vitezslav Vesely, Tero Pitkämäki og Matthias de Zordo.

- 86 meter kan holde

— Hvor langt tror du at du må kaste for å vinne gull lørdag?

— På 88 meter tror jeg man tar det. Men ut fra nivået som har vært i år, kan det holde med 86 meter. Men det er vanskelig å spå, ikke minst fordi vær og forhold vil kunne spille inn.

Kvalifiseringen, hvor sørlendingen ofte har trøblet, går onsdag.

— Kvalik er kvalik. Målet er bare å komme seg videre, det er lørdagen som er viktig. Men forhåpentligvis klarer jeg meg med færrest mulig kast, sier Andreas Thorkildsen.