REGNSKYLL: Når det regner, kommer det avrenning som trolig stammer fra et Hunsfos-deponi ned fra heia. Foto: Odd-Sølve I. Grannes
ILLELUKTENDE: Denne bekken ligger nesten midt på Moseidstranda og lukter ikke bra. Kommunen frykter den er forurenset. Foto: Odd-Sølve I. Grannes
BRUNT VANN: Dette vannet har gjort deler av Moseidstrand brun. Det skaper problemer når det regner. Foto: Odd-Sølve I. Grannes
FALT NED: Bekken har på andre siden gått gjennom et avløp av mur som har ført vannet i riktig retning. Deler av dette avløpet har kollapset. Foto: Odd-Sølve I. Grannes

VENNESLA: Over 250.000 kroner ble brukt da Vennesla kommune rustet opp Moseidstranda i 2008 i et forsøk på å skape i folkestrand i kommunen, mens millioner er blitt brukt på å fjerne krypsivet i Otra. Denne sommeren har to bekker skapt problemer for eventuelle strandløver i Vennesla.

— Det ser ikke bra ut. Den ene bekken er illeluktende, mens den andre gjør stranda til et dårlig syn. Det er rett og slett kvalmt, mener leder for bygg- og miljøutvalget i Vennesla, Solveig Ropstad fra Arbeiderpartiet.

Folketomt

Stranda kommunen håpte skulle bli populær for og hyppig brukt av befolkningen i Vennesla har vært dårlig besøkt i den fine sommeren Sørlandet har hatt i år. De første årene etter at stranda ble gjort i stand, ødela krypsivet strandopplevelsen, noe kommunen har jobbet intenst med å fjerne og kontinuerlig forsøker å holde i sjakk. For øyeblikket er det to bekker som skaper problemer for badelystne i Vennesla.

— Dette skulle jo bli Venneslas svar på Bystranda, men når jeg har vært og sett på området, har jeg nesten ikke sett folk her i det hele tatt, sier Ropstad.

Hun tar selvkritikk på at kommunenes politikere ikke har tatt opp problemet tidligere.

— Jeg skal ikke skylde på noen i denne saken, men det er helt klart at noe burde vært gjort tidligere. Både jeg og andre politikere burde sett det før. Jeg skal definitivt ta det opp i det første møtet i plan- og miljøutvalget etter sommeren, forteller Ropstad.

Hunsfos-forurensing

Begge bekkene har et utseende som gjør det lite tiltrekkende å være på Moseidstranda. I den ene bekken er det rennende vann hele tiden, mens det kun renner vann i den andre bekken når de regner. Kommunen frykter at bekkene er forurenset av Hunsfos-deponier.

— Antakeligvis kommer vannet fra jernfyllinger etter Hunsfos, men det er noe vi sjekker ut. Vi må også eventuelt finne ut hvem som er ansvarlig for å rydde opp dette nå som Hunsfos ikke lenger er i drift. Vi frykter at vannet er forurenset, men det må vi sjekke nærmere først, forteller plan- og miljørådgiver i Vennesla kommune, Eirik Aarrestad.

— Håper du stranda vil være mer attraktiv til sommeren 2014?

— Ja, noe må gjøres, men først og fremst må vi få en avklaring på nøyaktig hva som forårsaker problemet og om det er farlig, avslutter Aarrestad.