KRISTIANSAND: — Det var som en klo som grep om og klemte til i brystet mitt. Jeg hadde aldri kjent noe slikt tidligere og skjønte at det var alvorlig, sier Nilsen.

Natt til 17. juni våknet han av smerter i brystet. 54-åringen dro sammen med sin kone av gårde til legevakten. Derfra bar det rett på akutten og det ble konstatert hjerteinfarkt. Han ble deretter fraktet til sykehuset i Arendal for hjertesjekk.

— Jeg fikk beskjed om at jeg skulle ha kommet hurtigere. I slike situasjoner kan det stå om minutter, sier Nilsen.

Etter at undersøkelsene viste at ingen årer var tette, ble han likevel liggende på sykehuset noen dager til observasjon. Da begynte det å gå opp for ham hvor ille det kunne gått.

— Jeg har vært veldig heldig. Det kunne gått fryktelig galt med meg, sier Nilsen.

Glad i aktivitet

Av legene fikk Nilsen bekreftet at hans hjerteproblem er arvelig. Noe han har ant siden hans far har hatt liknende problemer.

— Det kunne slått til når som helst. Tenk om det hadde skjedd på tur alene ute i heia, sier Nilsen.

Blodtrykksregulerende- og kolesterolmedisiner hjelper ham nå tilbake til hverdagen. Hjerteinfarktet har ført til at 54-åringen ikke trener like mye alene. Ofte tar han med seg kona på treningstur, for en aktiv livsstil er viktig for ham.

— Jeg må røre meg for å leve. Det handler om livskvalitet. Nå som jeg har passert 50 år er det viktig å vedlikeholde kroppen, og mosjon er en av de viktigste faktorene, sier Nilsen.

Tilbake i jobb

Denne uka er han tilbake i 50 prosent jobb hos Elkem og har i samarbeid med fastlegen tatt opp treningen progressivt og forsiktig.

— Hjertet har fått juling, så jeg må ta det rolig. Jeg skal løpe 10-kilometeren på lav puls under Sommerløpet, med pulsklokke, forteller Nilsen, som ser løpet som en del av opptreningen.

— Det å få trent og gjøre det jeg har lyst til er viktig. Sommerløpet er ett skritt på vei tilbake etter smellen, sier han.

Vil inspirere andre

54-åringen som liker å løpe, sykle, svømme og gå på ski, mener den fysiske formen hans har vært en viktig faktor for at det etter forholdene har gått så bra med han.

— Jeg tror at min aktive livsstil har hindret større skader på hjertet og musklene rundt. Hadde jeg vært inaktiv og hatt et usunt kosthold, hadde det nok gått verre, sier Nilsen.

Mosjonisten som tidligere trente variert 5-6 timer i uka, er usikker på om han vil stille i ski-, sykkel- og triathlonkonkurranser, som han har gjort tidligere. Han fokuserer nå på å komme seg på beina igjen og ønsker å motivere andre som har havnet i liknende situasjon til å være aktive.

— Verden stopper ikke opp. Du kan komme deg tilbake igjen, men du må ta én dag av gangen, sier han.