MANDAL: — Hva står FU for?

— Youth For Understanding er en utvekslingsorganisasjon, en av de større i Norge. Formålet er at det skal være nyttig, verdifullt, utviklende og fredsskapende for ungdom å få oppleve en annen kultur og et annet skolesystem.

- Hva er din rolle?

— Jeg er stedlig representant for hovedorganisasjonen og en kontaktperson for vertsfamilie og utvekslingsstudent. Det er frivillig og ulønnet. Vi er et par lokale representanter her i Agder. Dessverre er det ikke så mange utvekslingsstudenter som kommer til Agder, fordi vi mangler vertsfamilier.

- Hvor mange vertsfamilier har dere?

— I år mangler vi forløpig vertsfamilier, mens det i fjor var tre familier: én i Grimstad og to i Kristiansand. Vi sender ut dobbelt så mange utvekslingsstudenter som vi tar inn, det gjelder nok de fleste utvekslingsorganisasjoner. Mange vertsfamilier rekrutteres gjennom at de har hatt egne barn på utveksling.

- Slik som i ditt tilfelle?

— Vi hadde ei japansk jente, som kom noen måneder før min datter skulle på utveksling til Japan. Min datter skulle reise et par dager etter det store jordskjelvet og tsunamien i 2011. Da var det godt å ha en japaner i huset for litt mer utfyllende informasjon.

- Hva kreves for å bli vertsfamilie?

— At du er villig til å ta inn et barn ekstra og at du er villig til å bruke litt tid på oppfølging. Du bør være nysgjerrig på verden. Det er kjempespennende, litt krevende, men veldig interessant. Men du må ville det.

- Hva får du igjen?

— Mye. Du kommer tett på noen som skal tilpasse seg vår kultur og vårt språk. Det morsomme med ungdom er at de er mer "rett på". Jeg kan virkelig anbefale det.

- Var du utvekslingsstudent?

— Nei. Det skulle jeg gjerne ha vært, men turte ikke. Den gang måtte vi gå skoleåret utenlands om igjen, og det virket tungvindt. I dag får du også støtte av lånekassa.

- Men har du reist mye?

— En del. Mest i Europa, men jeg har også vært USA rundt og en tur til Japan.

- Hva gjør du som assisterende landbruksdirektør?

— Jeg jobber med nærings- og bygdeutvikling.

- Og på fritiden?

— Da er jeg opptatt av kulturtilbudet i Mandal og synger i sangkor.